Annons

Efter sprängdåd: Fler termosbomber tillverkades och gömdes i källarförråd

Nyheter I januari inträffade två sprängningar i tättbebyggt område i Stockholm. Explosionerna orsakades av hemtillverkade bomber – termosar och kaffekannor som laddats med dynamit. Åtta män åtalas för dåden, och för att ha fraktat och förvarat ytterligare tre preparerade termosbomber i ett källarförråd i Nacksta i Sundsvall.
En kaffetermos och en cylinderformad termos helt inlindad i silvertejp.
Foto: polisen
Vid husrannsakan i Nacksta hittades tejpade termosar fyllda med sprängmedel i ett källarförråd.

Den 17 januari i år utlöstes en laddning dynamit utanför ett flerbostadshus på Södermalm i Stockholm. Explosionen orsakade materialskador på fasad, fönster och bilar.

Dagen efter, den 18 januari, detonerade ytterligare en laddning utomhus i ett tättbebyggt område i Kista. Sprängningen skadade fastighetens lokaler och fönsterrutor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Även om inga personer kom till skada vid något av tillfällena anses gärningarna ha framkallat fara för annans liv och hälsa, enligt stämningsansökan som skickades in till Solna tingsrätt igår.

De åtalade består av en grupp män mellan 17 och 42 år. Sju av de sammanlagt åtta personerna sitter häktade i väntan på rättegång.

Brotten handlar inte bara om själva sprängningarna utan även om hantering av de explosiva varorna. Förundersökningen som är över 500 sidor innehåller omfattande bevisning kring inköp och fynd av de kablar, bilbatterier och annat som förutom sprängmedel krävs för bombtillverkningen .

Annons
Läs ocksåGrannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”Foto på Marie Larsson, med en av sina hundar (Australian shepard) bredvid sig, och en som sticker ut nosen genom gallret i den öppna bakluckan på en röd bil. Marie har axellångt ljust/vitt hår, glasögon, grönmönstrad topp, svart jacka och svarta byxor. Hon gestikulerar åt vänster i bild med ett finger. i bakgrunden syns parkeringen och ett ljusgult fyravåningshus med putsad fasad.

Via övervakningskameror, mobiler, fingeravtryck på kvitton och vittnesförhör anser sig polisen ha klarlagt hur fler explosiva varor överlämnats för vidare frakt och förvaring på två lägenhetsadresser i Sundsvall.

I centrala stan hittades två bilbatterier, en av de viktiga komponenterna för konstruktionen, som kunde kopplas till bombmännen.

Kablar och termosbomber.

Och i ett källarförråd i ett hyreshus i stadsdelen Nacksta gjordes ännu större fynd. Förutom bilbatteri, kablar och elsprängkapslar fann polisen tre färdigpreparerade termosbomber innehållande 4,6 kilo dynamitsprängämnen.

Förvaringen innebär brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det bedöms också som grovt, bland annat med tanke på att de explosiva varornas konstruktion och utformning varit av ”särskilt farlig beskaffenhet”.

Så hur farliga var de så kallade termosbomberna?

Enligt utlåtande från NFC, Nationellt forensiskt forum, är sprängmedlets vikt en avgörande faktor för hur förödande och farlig detoneringen blir. Även höljet, kaffetermosarna, spelar stor roll för en uppskattad bedömning. Det är framförallt risken för splitter som kan innebära personskador.

Annons

Termosarnas laddning vägde sammantaget 4,6 kilo. Splittren kan ha en kastvidd på flera hundra meter. Enligt Försvarsmaktens reglemente är riskavståndet för laddningar på mellan 1 och 15 kilo sprängämne 80–400 meter avseende hörselskador och 600–1 000 meter avseende metallsplitter.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

 

Läs också Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg” Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.