Annons

Efter strandningen – nu är Heimstadens hyror klara

Uppsala Efter den stora strandningen för drygt två veckor sedan har Heimstaden valt att gå tillbaka till förhandlingsbordet. Nu är hyrorna klara för 2 300 lägenheter och studentrum.

Det var 12 februari som Fastighetsägarna Mitt Nord och flera enskilda hyresvärdar meddelade att de frånträtt hyresförhandlingarna för sammanlagt omkring 8 000 lägenheter och korridorsrum i Uppsala. Heimstaden valde dock att återuppta förhandlingarna med Hyresgästföreningen och Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS), och nu är överenskommelserna klara. För Heimstadens 2014 studentbostäder på Sernanders väg i Flogsta blir årets hyreshöjning 0,99 procent från 1 juni och för hyresgästerna i Heimstadens omkring 300 lägenheter i Nyby blir hyreshöjningen 0,9 procent från 1 april. 

Enligt Pontus Rode som har förhandlat för Heimstaden strandade bolaget förhandlingarna eftersom de ansåg att Hyresgästföreningens och HUS bud var alldeles för låga.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Man kan inte förhandla hur länge som helst. Den nivå vi nu gjorde upp om var nästan det dubbla mot budet vi fick av Hyresgästföreningen tidigare i februari, säger han.

Heimstadens argument för att de behöver höja hyran är dels att utgifter för värme, el och personal har ökat, men också att de ska bygga om soprummen i Nyby för att förbättra arbetsmiljön. Genom att soporna i framtiden ska kastas genom små luckor hoppas bolaget komma tillrätta med problemet att sopor lämnas utanför kärlen.

Även Rikshem har kommit överens med HUS om de omkring 600 studentbostäder i Kantorn som bolaget undantog från strandningen av sina övriga bostäder i Uppsala. I Kantorn blir höjningen precis som på Sernanders väg 0,99 procent från 1 juni. Enligt Martin Hansson, styrelseledamot i HUS, har det varit svårt att komma överens.

Annons
Läs ocksåBesöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”

– Vi har förhandlat sedan före jul, men vi har i alla fall kommit framåt i förhandlingarna, säger han.

Påverkade den stora strandningen förhandlingarna?

– Allt påverkar ju, men framförallt ville vi verkligen komma överens eftersom vi blev strandade förra året och hyrorna avgjordes i hyresnämnden. Det blev inte bra, med massor av retroaktiva hyreshöjningar från 1 januari. I år ville vi att datumet skulle flyttas till 1 juli igen, eftersom det är mellan terminerna, men det blev 1 juni. För korridorsrummen innebär det då att den nya hyran börjar gälla i augusti, eftersom korridorerna har hyresfritt på sommaren. Och jag tycker ändå att vi fick till en bra hyresnivå, säger Martin Hansson. 

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Rikshem håller just nu på att bygga om i Kantorn och HUS ansåg att bolaget borde hålla igen när det gäller hyreshöjningar med tanke på att hyresgästerna bor mitt i en byggarbetsplats. Rikshem hänvisade dock till ökade löpande kostnader och även att de ska byta ut hissarna i lägenhetshusen.

Annons

– Hissarna är jättegamla och det är andra krav på hissar i dag, men vi tycker att det borde ses som normalt underhåll och inte leda till högre hyror, säger Martin Hansson.

Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningens förhandlingsledare för en kommentar till överenskommelsen med Heimstaden.

Läs också Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.