Annons

Efter strandningen – nu är Heimstadens hyror klara

Uppsala Efter den stora strandningen för drygt två veckor sedan har Heimstaden valt att gå tillbaka till förhandlingsbordet. Nu är hyrorna klara för 2 300 lägenheter och studentrum.

Det var 12 februari som Fastighetsägarna Mitt Nord och flera enskilda hyresvärdar meddelade att de frånträtt hyresförhandlingarna för sammanlagt omkring 8 000 lägenheter och korridorsrum i Uppsala. Heimstaden valde dock att återuppta förhandlingarna med Hyresgästföreningen och Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS), och nu är överenskommelserna klara. För Heimstadens 2014 studentbostäder på Sernanders väg i Flogsta blir årets hyreshöjning 0,99 procent från 1 juni och för hyresgästerna i Heimstadens omkring 300 lägenheter i Nyby blir hyreshöjningen 0,9 procent från 1 april. 

Enligt Pontus Rode som har förhandlat för Heimstaden strandade bolaget förhandlingarna eftersom de ansåg att Hyresgästföreningens och HUS bud var alldeles för låga.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Man kan inte förhandla hur länge som helst. Den nivå vi nu gjorde upp om var nästan det dubbla mot budet vi fick av Hyresgästföreningen tidigare i februari, säger han.

Heimstadens argument för att de behöver höja hyran är dels att utgifter för värme, el och personal har ökat, men också att de ska bygga om soprummen i Nyby för att förbättra arbetsmiljön. Genom att soporna i framtiden ska kastas genom små luckor hoppas bolaget komma tillrätta med problemet att sopor lämnas utanför kärlen.

Även Rikshem har kommit överens med HUS om de omkring 600 studentbostäder i Kantorn som bolaget undantog från strandningen av sina övriga bostäder i Uppsala. I Kantorn blir höjningen precis som på Sernanders väg 0,99 procent från 1 juni. Enligt Martin Hansson, styrelseledamot i HUS, har det varit svårt att komma överens.

Annons
Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

– Vi har förhandlat sedan före jul, men vi har i alla fall kommit framåt i förhandlingarna, säger han.

Påverkade den stora strandningen förhandlingarna?

– Allt påverkar ju, men framförallt ville vi verkligen komma överens eftersom vi blev strandade förra året och hyrorna avgjordes i hyresnämnden. Det blev inte bra, med massor av retroaktiva hyreshöjningar från 1 januari. I år ville vi att datumet skulle flyttas till 1 juli igen, eftersom det är mellan terminerna, men det blev 1 juni. För korridorsrummen innebär det då att den nya hyran börjar gälla i augusti, eftersom korridorerna har hyresfritt på sommaren. Och jag tycker ändå att vi fick till en bra hyresnivå, säger Martin Hansson. 

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Rikshem håller just nu på att bygga om i Kantorn och HUS ansåg att bolaget borde hålla igen när det gäller hyreshöjningar med tanke på att hyresgästerna bor mitt i en byggarbetsplats. Rikshem hänvisade dock till ökade löpande kostnader och även att de ska byta ut hissarna i lägenhetshusen.

Annons

– Hissarna är jättegamla och det är andra krav på hissar i dag, men vi tycker att det borde ses som normalt underhåll och inte leda till högre hyror, säger Martin Hansson.

Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningens förhandlingsledare för en kommentar till överenskommelsen med Heimstaden.

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.