Annons

Efter corona-vräkningen: Ulf skickades till boende för missbrukare

Nyheter När uppdragen frös inne samlades hyresskulderna på hög. Efter 44 år i samma lägenhet vräkte kommunala Svenska bostäder arkitekten Ulf Oldaeus. Nu har han placerats på ett hem för människor som haft missbruksproblem – en och en halv timmes resa från sina hemkvarter.
Foto: Conny Pettersson
Tillfälligt boende. Rummet på Ljungbacka i Åkersberga är omkring 20 kvadratmeter. Verksamheten riktar främst in sig till missbrukare. Men det finns även akutplatser för äldre i hemlöshet.

När vi träffade 77-årige arkitekten Ulf Oldaeus för några veckor sedan paketerades hans ägodelar ner i lastbilar på väg till ett magasin. Han hade blivit vräkt och Kronofogden höll på att tömma lägenheten vid Hornstull på Södermalm i Stockholm som varit hans hem i 44 år.

Nu har det gått några veckor när vi träffar Ulf Oldaeus igen. Lägenheten på i kvarteret Drakenberg är inte längre hans. När coronapandemin bröt ut lades uppdragen med att designa kyrkorglar på is och Ulf Oldaeus redan ansträngda ekonomi försämrades ytterligare. Med en hyra på över 12 300 kronor i månaden har det krävts att Ulf Oldaeus drygat ut pensionen med arkitektuppdrag. När dessa uteblev hamnade han efter med hyran – och därmed i en rävsax.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Lägenheten var en femrummare på 130 kvadratmeter i kvarteret Drakenberg vid Hornstull i Stockholm. Många trångbodda barnfamiljer i tvåor skulle säkert gärna ha bytt med den rymliga lägenhet Ulf hade, men i och med att han har hyresskulder har han svårt att bli accepterad som hyresgäst – även till en betydligt billigare lägenhet. Inte heller Svenska bostäder, som han hyrt av de senaste 44 åren, tycks ha tänkt tanken att ett byte till en billigare lägenhet inom det kommunala bolagets bestånd skulle kunna ha två vinnare.

– Jag hade ingen tanke på att jag skulle behöva byta eftersom jag trodde att inkomster utöver pensionen skulle vara säkrade. Efter så lång tid var jag mycket fäst vid lägenheten som bott i med min hustru och mina barn.

Annons
Läs ocksåCoronan raderade Ulfs inkomst – vräks efter 44 år i samma lägenhet

Men i stället för ett lägenhetsbyte vräktes Ulf Oldaeus. Första destinationen blev ett jourhem i Axelsberg, några tunnelbanestationer från Hornstull. Hans bohag hamnade i ett magasin i Älvsjö.

Efter några veckor på jourhemmet blev han placerad på Ljungbackens omvårdnadsboende i Åkersberga, två och en halv mil från hemkvarteren. Han sattes i en taxi med sina närmsta tillhörigheter i en ryggsäck och en resväska.

– Axelsberg var ju mycket närmare mina hemkvarter. Men en rum där kostade 18 000 kronor i månaden, så det blev för dyrt, vad jag fått berättat för mig, säger Ulf Oldaeus.

Läs ocksåKvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt”Kvinnan svimmade när hon skulle öppna brev med räkningar. Hedvig Söderlund, expert på utbrändhet, förklarar hur det kan gå till. OBS! Bilden till vänster är inte på kvinnan.
Dagliga resan. Ulf Oldaeus åker till sina gamla hemkvarter i stort sett varje dag. Det tar halvannan timme enkel resa.

Ljungbacken är ett hem som i första hand riktar sig till människor som haft missbruksproblem eller lider av psykisk ohälsa. Men det finns även akutplatser för äldre i hemlöshet. Ulf Oldaeus visar samlingsrummet där tv:n står på och hans rum på andra våningen med namnskylt på dörren. Rummet är på omkring 20 kvadratmeter med handfat och utsikt över trädgården men utan eget badrum.

Men har man bott på samma ställe i nästan 45 år är känslan för hemkvarteren stark. Ulf Oldaeus säger att han inte skulle stå ut att vara på omvårdnadsboendet hela dagarna. Det har därför blivit en rutin att han åker in till sin gamla bostad varje dag för att hämta tidningen, som fortfarande kommer till den gamla adressen. Vi följer med honom på resan som tar omkring halvannan timme med buss, tåget Roslagsbanan och tunnelbana. Låset är bytt och namnet är borttaget, men tidningen ligger i hållaren utanför hans gamla dörr i dag också. Ibland fikar han med några av grannarna i sitt gamla hus, ibland tar han en promenad om vädret tillåter, i dag vänder han bara om och åker tillbaka till Åkersberga igen.

Annons

– Det blir ett sätt att komma ut. Jag har ingen anknytning till Åkersberga och skulle inte stå ut att vara på Ljungbacken hela dagarna. När jag kommer tillbaka framåt eftermiddagen är det så småningom middag. Sedan brukar jag läsa eller titta på tv i dagrummet, men ofta vill de andra titta på sport och det är jag inte intresserad av.

På gamla adressen. Destinationen för dagens resa. Gamla hemadressen där han hämtar tidningen. Sen åker han tillbaka till rummet i Åkersberga igen.

Inom kort ska han träffa sin kontakt på socialen och förhoppningsvis få reda på vad som ska hända. Han säger att han inte är nervös och står ut med att bo på Ljungbackens omvårdnadsboende ett tag till. Men han vill inte bli fast där.

– Jag drömmer om att få en lägenhet i Stockholm med omnejd så jag kan få packa upp mina saker som är magasinerade och börja om. Det är min dröm.

Läs också Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.