HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Coronan raderade Ulfs inkomst – vräks efter 44 år i samma lägenhet

Nyheter Han kan bara titta på när hans bohag transporteras bort. Efter 44 år i samma lägenhet vräker allmännyttiga Svenska bostäder arkitekten Ulf Oldaeus. Coronapandemin gjorde att jobb gick i stå och hyresskulderna ökade. Eftersom han har en hyresskuld nekas han byte till billigare lägenhet. Nu bor han på ett jourhem med trinettkök på 20 kvadratmeter. 
Foto: Conny Pettersson
Kronofogden kommer. 77-årige Ulf Oldaeus kan bara titta på när flyttfirman som Kronofogden anlitat flyttar hans bohag. Låset är redan bytt och namnlapparna borta.

Fyra flyttbilar står parkerade på gården i området Drakenberg på Södermalm i Stockholm. Den av Kronofogden anlitade flyttfirman gör sitt jobb och transporterar bokhyllor, säng, krukväxter, rottingfåtöljen och allt annat som ska magasineras eller slängas. Det krävs en del utrymme för att packa ihop det som varit Ulf Oldaeus hem i 44 år. Här bodde han och hustrun när området stod klart under miljonprogrammets sista år i mitten på 70-talet. Här växte barnen upp. Här bodde Ulf Oldaeus kvar även efter att hustrun gick bort för tio år sedan. Nu är låset utbytt och hans namn borttaget från dörren.

Hoppas på jobb. Coronapandemin har gjort att jobb som Ulf Oldaeus skulle utföras lagts på is. Han hoppas det ska lossna snart, men lägenheten har han redan blivit av med.

En femrummare på 130 kvadratmeter med en hyra på över 12 300 kronor kan tyckas i mesta laget för en ensamstående pensionär, även om Ulf Oldaeus fortfarande jobbar en del. Han är arkitekt med inriktning på att rita och renovera orgelfasader. Över 200 har han hunnit med att designa under sitt långa yrkesverksamma liv, mestadels i Sverige och Norge.

Coronapandemin har emellertid gjort att jobb har lagt på is och försämrat Ulf Oldaeus redan ansträngda ekonomiska situation. Han har hamnat efter med hyran. Enligt honom själv är han i dag skyldig omkring fem månadshyror. Det stämmer väl med summan på skulder som finns registrerade hos Kronofogdemyndigheten. Ulf Oldaeus är självkritisk och medger att han inte förstått allvaret i situationen.

– Men det hade löst sig med skulderna om värden haft lite längre tålamod. Jag har några jobb på gång nu, säger han.

Antal verkställda vräkningar per vecka 2019 och 2020

Varför inte byta den rymliga och eftertraktade våningen mot en mindre lägenhet? Nej, så enkelt är det inte. I och med att Ulf Oldaeus har hyresskulder så har han satt sig i något av en rävsax. De flesta värdar godkänner inte en ny hyresgäst med hyresskulder. Hans nuvarande värd, allmännyttiga Svenska bostäder, accepterar generellt sett inte heller hyresskulder vid internbyten. Svenska bostäders boförmedlarchef för Stockholms innerstad, Ida Södersten, vill inte svara på några frågor om de specifika fallet, men berättar att man generellt inte gör någon skillnad om lägenhetsbytet sker internt eller externt: Hyresgästerna ska inte ha hyresskulder. Det finns inga rutiner i det vräkningsförebyggande arbetet att erbjuda hyresgäster i dyra lägenheter, som har problem att betala hyran, att byta till en billigare bostad inom Svenska bostäders drygt 27 000 lägenheter stora bestånd. Däremot upplyser man om vilka möjligheter som finns, utifrån den situation hyresgästen befinner sig i. Då kan billigare boende vara ett alternativ, enligt Ida Södersten.

I det här fallet sitter ju hyresgästen på en attraktiv lägenhet som han sannolikt skulle kunna bytas mot en mindre och billigare. Hur har ni resonerat?

Annons

– Nu känner jag att du för specifik i din fråga och jag vill hålla mig till allmänna termer.

Läs ocksåKronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"

Coronapandemin har förändrat den ekonomiska verkligheten för många. Har det någon betydelse när ni beslutar att säga upp en hyresgäst?

– Generellt sett har vi tagit hänsyn till pandemin när vi beslutar i sådana här ärenden, men jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet.

Har det någon betydelse för er bedömning hur länge man varit hyresgäst eller hur gammal man är?

Läs ocksåVillaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: "en smärre miljökatastrof"

– Nej, vi behandlar alla hyresgäster lika.

Magasineras. Ulf Oldaeus bohag kommer att magasineras. Fyra lastbilar krävdes för att frakta de materiella ting som fanns i hans hem sedan 44 år.

Hans hem packas ner bit för bit och transporteras till ett magasin i Älvsjö. Ulf Oldaeus sitter på en parkbänk och tittar på när flyttgubbarna arbetar med att lasta de materiella ting han samlat på sig under sitt liv. Han ser sammanbiten ut men ger ändå ett samlat intryck. Tills en säng dyker upp på gården som Ulf Oldaeus vill behålla men kronofogden bestämt att den är smutsig och ska slängas.

Annons

Kronoinspektör Peter Geidemark förklarar att det är kronofogden som fattar sådana beslut. Ulf Oldaeus muttrar något om ”Sovjetfasoner.”

Läs ocksåGjutjärnskanoner, brand och vapenverkstad – nu vräks mannenBildmontage. Bilden visar brandskada i takt efter misstänkt explosion, och gjutjärnskanon.
En sista kopp kaffe. Ulf Oldaeus tar en kaffe hemma hos Thomas Modin, som han bott granne med tills Ulf blev vräkt.

Vi går upp till grannarna Thomas och Sara Modin och tar en fika. Ulf förklarar att förutom hanteringen av sängen har han inget att invända mot kronofogdens arbete. De har tagit väl hand om hans bohag. Socialtjänsten har varit omtänksamma och gör vad de kan. Rummet på jourboendet i Axelsberg, några t-banestationer från hans gamla hem, fungerar bra även om det är litet. I nästa vecka ska han träffa en handläggare och prata om hur boendet ska lösas framöver.

Flyttlasset går. Ulf Oldaeus tittar på när flyttlasset med hans saker går till ett magasin i Älvsjö.

Däremot är han besviken på hur hans hyresvärd sedan över 40 år behandlad honom.

Flyttbilarna rullar i väg från gården. Grannen Pauline Rigbert kommer fram och pratar. ”Jaha, det blev så till slut”, konstaterar Pauline och de skiljs åt med ett ”men vi ses väl nån gång”. Ulf Oldaeus lämnar sina forna hemkvarter. Han ska till Hemköp. De har extrapris på färdigrätter.

Läs också Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.