Efterlängtad invigning av nattfotboll
Klockan är sju på kvällen och tunga moln hänger över grusplanen i Oxhagen. Det är midsommarafton och på vägen hit, har Örebro legat öde och stilla.
Men på planen har uppemot 70 barn samlats tillsammans med ledare från Hyresgästföreningen och HUVA (Hyresgästföreningens unga vuxna). Men även en handfull föräldrar och andra vuxna åskådare.
– Det är bra att det ordnas i dag. För oss som inte har stugor och sånt att åka till. Förra året firade jag midsommar, då var jag på ett ställe där det fanns karuseller. Men annars brukar jag bara vara hemma, säger Manal Sulaiman och får medhåll av Marwa Farah.
Nattfotbollen kom till förra året efter ett initiativ från Hyresgästföreningen för att lugna den oroliga stämningen i området. Flera hyresvärdar och kommunen var inte sena på bollen att stötta arrangemanget ekonomiskt.
Danar Mahdi säger att det blev skillnad förra sommaren. Han är ännu bara ett barn, men beskriver i detalj hur han ofta ser polisbilar i området och hur han och pappa en gång råkade gå förbi när några ungdomar kastade sten och krossade rutor. Han förstod att det var allvar när pappan sa att Danar inte fick filma. Det kunde bli farligt.
– Jag ville filma som bevis, men pappa sa nej. De yngsta som kastade sten var i min ålder, men de flesta som gör så är äldre. Det är som om vissa föräldrar inte bryr sig. Om jag hade gjort så – wooooo!! Mina föräldrar hade blivit galna! De skulle aldrig låta mig göra en sådan sak!, berättar han.
Han hade aldrig trott att det skulle bli nattfotboll även i år
– När mina kompisar sa att det skulle bli nattfotboll i sommar, trodde jag inte på dem först. Jag fick fråga dem flera gånger om det verkligen var sant. När jag förstod att det stämde blev jag jätteglad! Jag var med varje gång förra året. Man möter nya vänner och har kul, säger han.
Inda Sam har också längtat efter nattfotbollen. Även om hon tränar fotboll i lag på fritiden, tycker hon att en särskilt bra sak med nattfotbollen är att det inte är det lag som gör flest mål som vinner, utan det som är schysstast.
– Det är jättebra för dem som är yngre och för dem som inte spelar fotboll annars. De blir ändå passade och får vara med. Och så måste man använda ett vårdat språk, gör man inte det åker man ut. Så borde det vara i skolan också tycker jag, säger hon och pekar mot skolan som ligger intill och fortsätter:
– Det är ganska mycket som händer här, med poliser och så. De som ordnar nattfotbollen vill inte att vi ska bli sådana som de som bråkar och jag tror att just det att vi spelar fotboll på ett schysst sätt – där man ska hjälpa den som snubblar och inte skrika fula ord till den som missar mål – det gör att man liksom får ett annat sätt att vara på utan att det ses som töntigt, säger hon fundersamt.
En av intentionerna för Hyresgästföreningen i Örebro är att även locka föräldrar. Föreningen menar att de kan ordna hur många fotbollskvällar som helst, men blir inte föräldrarna engagerade, kommer inte oroligheterna i Oxhagen eller något av de andra områdena att minska. Vid invigningen står det bara en handfull vuxna runt planen. Regnet har visserligen börjat falla, men pappan Alex Ciray ser inte det som någon anledning att inte vara på plats.
– Jag tror att det är viktigt att vi som är vuxna kommer hit. Men se här, säger han och gör en svepande hand ut över planen, alla Oxhagens barn är här – men hur många procent av föräldrarna? Var är alla föräldrar vars barn går fel väg? Jag vet småbarn som springer ärenden åt knarklangare. De får 20 kronor för att leverera. De är de bästa kurirerna för polisen tror aldrig att ett barn gör sånt och låter dem vara. Och vissa föräldrar tycker inte att det är så farligt. De får ju 20 kronor att köpa godis för. Men det är farligt! Vi vuxna måste säga ifrån tidigt. Jag vill visa mina barn att jag inte accepterar sådant och därför är det viktigt att jag är med på sånt här, även om det regnar, säger han.
Mamman Hacire Kizmaz är inne på samma linje. Hon står vid planen med sin sju månaders baby och tittar på de äldre barnen som spelar.
– Det är jättebra att nattfotbollen ordnas, annars är de på gårdarna och gör dumma grejer. De kallar det för bus, men det är värre än så. Jag är väldigt orolig för att min son ska hamna i fel gäng. Han kan vara hur bra person som helst, men hamnar de i fel gäng – så går det ändå dåligt. Därför är det skönt att de är här och spelar. Jag brukar försöka vara med och ha koll på dem, säger hon.
Även om de flesta som står för oroligheterna i Oxhagen är äldre än de som spelar boll, är bägge föräldrarna överens om att bara det att det ordnas något och är folk ute i området – gör området tryggare. Att de tar tillbaka något.
Ledaren Sarah Ayele från HUVA sätter ord på det:
– Är det 100 barn ute och spelar fotboll tillsammans med oss ledare och föräldrar, stör det kretsarna som annars ställer till oro i området, säger hon.
Moussa Diallo kommer utspringande från planen för att byta av någon av de som väntar. Han säger att han har fått en helt ny syn på att vinna i och med nattfotbollen.
– Det var lite tråkigt först att man inte fick priset när man gjort mål. Men nu bryr jag mig inte om sådant längre. Med fairplay kan även de små barnen och tjejerna vara med. Jag vill att min lillebrors lag ska vinna, han är bara åtta år och det vore roligt för honom, säger han och ler.
Domarna blåser av och det är dags att byta plan och få ett nytt lag att spela mot. Än är det många matcher kvar att spela under kvällen. Och sedan – under varje helg resten av en hel sommar.
Nattfotbollen spelas i sommar även i Brickebacken och i Vivalla för första året. I Vivalla är det Örebroandan som är arrangörer.