Annons

Ekerö – dyrast i Sverige

Nyheter ​I Ekerö sjunker husen medan hyrorna stiger. – Ändå har vi varken frys eller förråd, säger Anders Österberg.
I Ekerö sjunker husen medan hyrorna stiger.
– Ändå har vi varken frys eller förråd, säger Anders Österberg.
Hyrorna i Ekerö är högst i landet bland de kommunala bostadsbolagen, visar Hem & Hyras granskning. En genomsnittlig trea på 75 kvadrat kostar här 6 438 kronor i månaden.
– Titta, det är fruktansvärt. Färgen är totalt avflagnad och fastigheterna är i uselt skick, suckar Anders Österberg, hyresgäst i en av Ekerö Bostäders 849 lägenheter.
Vi sitter i hans mörkgröna Volvo 940 på väg genom det senaste bostadsområdet i kommunen, Gustavalund. Ett område kantat av skandaler och där missnöjet i dag pyr i de Ralph Erskineritade hyreshusen. Gustavalund byggdes 1991. Sex år senare konstaterade förskräckta hyresgäster att deras hus höll på att sjunka. Sprickor hade uppstått i väggar och golv och experter kunde slå fast att det rörde sig om omfattande brister i konstruktionen.
 
Ekerö kommun har i dag stämt byggherren på närmare 40 miljoner kronor och ärendet ska senare i år avgöras i domstol.
– Skulle kommunen förlora målet så är det vi hyresgäster som får betala. Då vågar jag inte ens tänka på hur mycket hyrorna kommer att höjas, suckar Anders Österberg, 57–årig konsult och för dagen klädd i brun manchesterkavaj och matchande chinos.
Ekerö är en välmående kommun. Inkomsterna är fjärde högst i landet och de boende i de norra delarna har självaste kungafamiljen som granne, i form av Drottningholms slott.
–Det är ju underbart här ute med den vackra naturen. Jag skulle lättare kunna acceptera den höga hyran om den följdes av en lika hög standard. Men så är det inte, säger Anders Österberg.
 
Anders Österberg bor i en trea i området Ekebyhov, bredvid vårdcentralen och brandstationen. Förutom de sporadiska brandkårsutryckningarna är det ett lugnt område bestående av 153 lägenheter, det största området i Ekerö Bostäders bestånd.
Men till skillnad från den blåblodiga grannen i norr är Anders Österbergs boende långt ifrån kungligt.
I hyran på 6 600 kronor i månaden ingår varken frys eller förråd och lägenheten saknar dessutom fläkt i köket.
 –Det är katastrof. Men så är det ju också stor omsättning på lägenheter, jag ser ofta flyttbilar ute på gården, säger Anders Österberg huttrandes i den vindpinade februarikylan.
 
Det är inte bara omsättningen på lägenheter som är hög i Ekerö. De senaste åren har Hyresgästföreningens förhandlare avlöst varandra i rask takt. Årets förhandlare av ekeröbornas hyror heter Maria Palm och hon har en klar åsikt om vad de höga hyrorna beror på.
–Samtidigt som Ekerö Bostäder har de högsta hyrorna har man den sämsta ekonomin. Och att underhållet är så dåligt beror helt enkelt på att bolaget har förbrukat allt kapital, säger hon.
–Men min uppfattning är att den nya ledningen
i Ekerö Bostäder försöker att styra upp situationen på allvar, säger Maria Palm.
 
Anders Österberg flyttade till Ekerö år 2001. Innan dess bodde han 28 år i radhus i grannkommunen Botkyrka. Fortsätter hyran att höjas i samma takt dröjer det inte länge innan han rör på sig igen.
–Jag funderar faktiskt på att flytta härifrån. Det blir rent av billigare att köpa en bostadsrätt, säger han.
Och då inte nödvändigtvis i Ekerö.
–Nej, jag skulle gärna bo i Minneberg, i västra Stockholm. Där är fint och så kan man ha båten i närheten, säger Anders Österberg och kostar på sig ett försiktigt leende.
 

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.