Annons

Ekonomisk kris i Norrland

Nyheter Medlemsras, bristfällig organisation och ett verksamhetsområde som omfattar mer än hälften av Sveriges yta. Den ekonomiska situationen i Hyresgästföreningens region Norrland är akut. Nu tvingas riksförbundet skjuta till fyra miljoner kronor för att inte servicen till medlemmarna ska bli lidande.​

​Det var i måndags, 24 november, som Hyresgästföreningens förbundsstyrelse beslöt sig för att skjuta till fyra miljoner kronor de kommande två åren till sin krisdrabbade region Norrland.

Annons
Bakgrunden är ett brev som regionens ordförande, Esa Norojärvi, skrev till förbundsstyrelsen tidigare i höst.
I brevet förklarar han de ekonomiska förutsättningarna i regionen och hur det påverkar möjligheten att erbjuda medlemmarna den service och kvalitet som de har rätt till.
Och läget ser onekligen dystert ut.
 
Medlemsantalet har sjunkit stadigt de senaste åren. I dag har Hyresgästföreningen blott 33 755 medlemmar i Norrland.
Därutöver är organisationen dåligt utbyggd, enligt regionordföranden. Totalt finns endast 90 lokala hyresgästföreningar i Norrland, att jämföra med region Stockholm som har 580 lokala föreningar.
Även resekostnaderna, eller demokratikostnaderna som det kallas i brevet, är extremt höga i Norrland på grund av det geografiska avståndet.
 
Fullmäktigesammanträdena kostar nästan en halv miljon kronor om året, främst på grund av de långa resorna.
Allt som allt gör det att regionen med nöd och näppe kan upprätthålla en rimlig kvalitet på medlemsservicen.
Dessutom visar den ekonomiska prognosen på ett accelererande underskott, 2,2 miljoner för 2009, och regionen ser ingen väg ut ur krisen än att be förbundsstyrelsen om bidrag.
– Det gäller nu att effektivisera verksamheten och göra besparingar där det går. Tjänstemännen på regionkontoret gör till exempel bilresor på 40 000 mil per år. Kanske går de att samordna bättre, säger regionordförande Esa Norojärvi och tillägger att han hoppas kunna vända underskottet inom en snar framtid.
– Förbundsstyrelsen har nu gett oss lite andrum, men vi måste spara samtidigt som vi försöker värva nya medlemmar, säger Esa Norojärvi.
I bidraget från förbundsstyrelsen ingår det ordinarie utjämningsbidraget på 700 000 kronor per år.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.