HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Elfel och trädgård höll på att kosta hyresgäst 177 000 kronor

Landskrona Värden stämde hyresgästen på 177 000 kronor. Nu har Hyresgästföreningen lyckats sänka beloppet till 3 000.
Foto: Petra Martinsson
Hyresgästföreningens Tobias Gradén drev fallet där hyresgästen krävdes på stora summor, bland annat för att singel hade försvunnit från trädgården.

Fakturan som landade hos Landskronabon i augusti förra året innehöll krav som ”Återställning av trädgård”, ”Diverse elarbeten” och arbetskostnader för en större renovering. Ganska omgående tillbakavisade hyresgästen kravet skriftligen och lade till ”jag anser att den är ett fullständigt påhitt av kostnader som saknar all grund i verkligenheten”.

Hyresgästföreningen kom först i kontakt med hyresgästen när han på våren 2018 blev uppsagd för ”brister i vårdplikt”. Hyresvärden tyckte inte alls att hyresgästen skötte sin lägenhet. Den gången slutade det med en förlikning som innebar att hyresgästen gick med på att flytta någon månad senare.

Läs ocksåCoronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Flyttbesiktningen låg till grund för kravet som hamnade i Lunds tingsrätt. Enligt värden hade hyresgästen orsakat lägenheten stora skador och visade på ett besiktningsprotokoll fullt med anmärkningar. Här fanns allt från repade golv, tapetskador, söndriga lampor till elbrister. Värden hade använt Sabos så kallade nyckeltal till beloppen. Det är vad branschen brukar använda för att räkna ut material- och arbetskostnader för de vanligaste reparationerna.

Fakturan som värden skickade till hyresgästen. Till den tillkom sedan ränta och värdens kostnader för att driva målet.

Tobias Gradén, jurist på Hyresgästföreningen norra Skåne, granskade besiktningsprotokollet och tog sig an fallet. Han tyckte att fakturan var allt för ospecificerad och han noterade att besiktningsprotokollet från 2012 när hyresgästen flyttade in och det som skrevs när han flyttade ut hade olika punkter. Bland annat hade trädgården lagts till. 77 000 kronor av fakturabeloppet var senare anmärkningar på trädgårdsskötseln, som att växter saknades i rabatten, ett träd hade tagits bort och att singel saknas på gången.

Nu har parterna mötts i tingsrätten och i en förlikning har kravet på 177 000 landat i drygt 3 000 kronor.
– Han gick med på att han var ansvarig för trädgården, bland annat hade singel spridits ut och försvunnit. Det är en mycket bra för förlikning. Jag tycker att bevisningen var tunn i vissa delar. I övrigt vill jag inte kommentera förlikningen då den inte är offentlig, säger Tobias Gradén.

Läs ocksåHär är temperaturen du behöver uthärda hemma
Läs också Pedofilmisstänkt har gjort vissa erkännanden – yngsta offret två år Brister och för hög hyra är hyresgästens främsta problem Corona har gett fyra av tio hyresgäster sämre ekonomi

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.