HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Elpriset ökar mest – här är kommunala avgifter dyrast

Nyheter Att bo i Munkedal innebär 60 procent högre kommunala avgifter än att bo i Luleå. Väljer du "rätt" stad att bo i så kan du spara över 10 000 kronor varje år.
Foto: Gry Ellebjerg / Munkedals kommun / Montage
I Munkedal i Västra Götaland är de kommunala avgifterna som högst i landet. Elpriset är det som ökat mest av de olika taxorna.

Priset för el, värme, avfall och vatten fortsätter att öka, och skillnaderna är stora mellan landets kommuner. Dyrast är det i Munkedal, där de totala avgifterna landar på 2 428 kronor varje månad.

För Luleå, billigast i sammanställningen, är motsvarande siffra 1 512 kronor. Det är en skillnad på nästan 11 000 kronor varje år, motsvarande 60 procent. Priserna gäller för en vanlig trerumslägenhet och är framtagna som del av den årliga Nils Holgersson-rapporten.

Läs ocksåKarl, 84, tog striden mot kommunen - hyran sänks med 9 000 om året"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

Den kartlägger de kommunala avgifterna för just el, värme, avfall och vatten över hela landet.

Rapporten har getts ut sedan 1996 och nästan varje år har kostnaden för dessa tjänster ökat mer än inflationen. Under det senaste året har kostnaden ökat tre gånger mer än den allmänna kostnadsutvecklingen.

– Detta måste hejdas på något sätt. El är en mycket grundläggande samhällsservice som det inte går att leva utan. Elnätet är ett monopol och då måste man se till att det finns en prissättning som är skälig mot konsumenterna, säger Jennie Wiederholm, ordförande Nils Holgersson-gruppen.

Läs ocksåVärden ville vräka covidsjuk 72-åring - utreddes för terrorism och penningtvättBildcollage med covidvirus och en kvinna som står innanför ett fönster

Vad tror ni är motivet bakom de ständiga, kraftiga höjningarna?

– Vi tror att det, som hos alla andra företag, finns ett intresse av att tjäna pengar. Regeringen har fattat beslut om en skärpning av intäktsregleringen och utan dessa skärpningar hade höjningarna kunnat vara ännu högre.

Hela listan – kommun för kommun

Fakta: Det här är Nils Holgersson-rapporten

I Nils Holgersson-rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Rapporten görs av Hyresgästföreningen, Sabo, HSB och Riksbyggen.

Källa på alla siffror: Nils Holgersson-rapporten/Ekan-gruppen

Läs också Nils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till jul Få hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i Stavsjö Nytt hyressystem allt vanligare i norr - Lillemor en av vinnarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.