HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Emil och Matilda lämnar sin nybyggda lägenhet i Sätra

Gävle Matilda och Emil var glada och förväntansfulla när de fick kontrakt på en nybyggd trea på Gavlehovsvägen i Sätra. Men problemen började direkt med dålig luft och byggslarv. Nu har de flyttat. Hem & Hyras granskning och ett examensarbete vid Högskolan i Gävle visar att de inte är ensamma om att ha problem i en nybyggd lägenhet.

Hem & Hyras granskning visar att byggfel i nybyggda fastigheter är vanliga hos hyresvärdar i bland annat Gävleborgs län. Enligt ett examensjobb från 2018 vid Högskolan i Gävle får det kommunala bolaget Gavlegårdarna in i snitt fem felanmälningar per lägenhet och år i äldre fastigheter och i snitt åtta felanmälningar per lägenhet och år i nybyggt.

– 1970-talshusen funkar bättre än de som byggs nu. Då kunde du på sin höjd ta ut två fällstolar på balkongen, nu ska du kunna ta ut hela familjen. Allt är mer avancerat. Dessutom är mycket i boendet mer digitaliserat. Allt det här gör att husen blir känsligare jämfört med de äldre, säger Mattias Janson chef över projektavdelningen på Gavlegårdarna.

Läs ocksåSkuldsatta Carin hyrde ut 124 gånger via Airbnb – nu mister hon sitt hem

Matilda Björnsdotter och hennes sambo Emil Persson firade ordentligt när de i fjol vår fick veta att de skulle få en riktig lägenhet istället för de studentrum de bott i tidigare. Hyran var visserligen hög, 9 300 kronor i månaden, men lägenheten var ju helt ny.

De tog ofta bilen och körde förbi byggarbetsplatsen på Gavlehovsvägen där deras hem växte fram och drömde om när de skulle flytta in. Och det privata bygget gick fort, på en sommar var det klart.

– Det byggdes snabbt och billigt. När vi bott här ett tag såg vi sprickorna och de limmade golvlisterna och diskbänken med skarvar i beläggningen, berättar Matilda.

Läs ocksåBjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand

Det största problemet har dock varit den dåliga luften inomhus. Matilda fick huvudvärk men den släppte direkt när hon gick ut på balkongen och till och med deras katt reagerade och fick snuva.

Och de var inte ensamma om att ha problem. Hyresgästerna skrev en namnlista med krav på hyressänkning om inte de fick ordentliga förråd, bättre tvättstuga och att alla fel rättades till. Facebookgruppen som Matilda skapade efter bara ett par månader fick också snart många medlemmar.

Efter ett halvår såldes fastigheterna. Nu skulle de försöka få den nya ägaren att rätta till fel som den tidigare ägaren hade ansvaret för. Resultatet blev till slut att hyresgästerna lovades förråd i ett annat hus och alla fick egna tvättmaskiner sedan Hyresgästföreningen agerat.

Läs också"I bästa fall har vi varit fångna i lägenheten när hissen stått still"

Läs mer om ärendet här.

Men luften i lägenheten är fortfarande dålig och nu har Emil och Matilda flyttat till ett hyreshus byggt på sextiotalet på Brynäs. Hyran är lägre och lägenheten är större.

– Mer än hälften av dem som bor här vill flytta de med. Vi har haft en otrolig tur som fått en ny bostad. Det ska bli så skönt att få bo i en riktig lägenhet, sa Matilda en veckan innan flytten.

Fakta: Matildas och Emils råd

1. Ge dig inte!
2. Skicka felan­mälan om och om igen.
3. Se till att få en personlig kontakt hos din hyresvärd.
4. Läs igenom ditt kontrakt ordentligt.
5. Sätt dig in i byggreglerna.

Läs också Bostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas Blötberget: Petras hål i taket kan bli ett fall för Högsta domstolen – "har missförstått alltihopa"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.