Annons

Endast sex prövade ärenden efter nya andrahandsreglerna

Nyheter Endast sex ärenden om för hög andrahandshyra i bostadsrätt har prövats i hyresnämnden, sedan lagen om uthyrning av egen bostad infördes. Detta visar en granskning som Hem & hyra gjort. Vi har talat med en av få som drivit sitt fall i mål.

2013 infördes lagen om uthyrning av egen bostad som syftar till friare prissättning vid andrahandsuthyrning av en privatbostad, till exempel en bostadsrätt eller villa. En genomgång av domar i hyresnämnden visar att sedan lagen trädde i kraft har landets hyresnämnder tagit emot endast 43 ärenden om fastställande av hyresvillkor, för människor som bor på det här viset. Av dessa har 37 av ärendena dragits tillbaka. Nämnderna har alltså bara fattat beslut i sammanlagt sex ärenden 2013. Av dessa har fyra fått avslag och i två av fallen har hyresnämnden beslutat om sänkt hyra. När det gäller hyresrätter som hyrts ut i andra hand är det en avgrundsdjup klyfta i statistiken. Bara under 2018 fick hyresnämnden in 346 ärenden om att pröva hyresnivån.

Fram till 2013 var allmännyttans hyresnivåer vägledande för att bestämma hyran vid andrahandsuthyrning. I lagen från 2013 ändras reglerna för ägda boenden, då baseras hyran istället på bostadens marknadsvärde med en avkastningsränta som ska vara ”ett par procent” över riksbankens. Efter det tillkommer avgift, driftkostnader och eventuellt tillägg för möbler.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Om du tycker att du betalat oskäligt mycket hyra för en andrahandslägenhet kan du kräva pengar tillbaka. Men du kan bara få ersättning från och med att ärendet kommit in till hyresnämnden, till skillnad från en hyresrätt där du kan få tillbaka pengar retroaktivt.

En dem som valt att strida för sänkt hyra är Uppsalabon Mikael Roos. Han behövde en tillfällig bostad efter en skilsmässa och hittade en etta på 37 kvadratmeter. Hyran, på 7000 kronor i månaden, tyckte han var lite väl hög.

– Jag sade redan när jag var på visning av lägenheten att 7000 var lite högsta laget, men han svarade bara att den var marknadsmässig och att det var vad den tidigare hyresgästen betalat, berättar Mikael.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

När han flyttat in i lägenheten hittade han ett tidigare hyreskontrakt där hyran bara var satt till 6000 kronor. I samband med det hörde han talas om lagändringen som kom 2013 och att det fanns en modell för att räkna ut en skälig hyra.

Annons

Mikael plockade ut statistik från Hemnet och räknade ut att en skälig hyra borde vara ungefär 5033 kronor. När han begärde att få hyran sänkt svarade hyresvärden med att säga upp kontraktet.

– Jag hade tagit med i beräkningen att det skulle hända, det var mellanlandning mitt i en skilsmässa. Det var det jag sa till hyresvärden också, att han utnyttjade min situation ganska rejält, säger Mikael Roos.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hyresnämnden gick på Mikaels linje och satte hyresnivån till 5400 kronor. Men sedan lagen kom är det anmärkningsvärt få som velat få hyran prövad av hyresnämnden.

När det gäller en hyresrätt som hyrts ut i andra hand kan hyresgästen begära tillbaka mellanskillnaden för hyran retroaktivt för upp till ett år tillbaka, något som kan bli väldigt kostsamt för den som hyrt ut med överhyra. Om du hyrt en privatbostad kan du däremot bara få tillbaka pengar från det datum som hyresnämnden fått in ditt ärende.

Enligt Johan Candler, Jurist på nationella rådgivningen på Hyresgästföreningen, är en anledning att så få vill få en dyr hyra prövad är rädslan att bli uppsagd från lägenheten.

– Min erfarenhet är att det är en osäkerhet generellt, känslan att du lever lite på nåder. Den dagen du begär att få hyran sänkt, den dagen får du räkna med att bli uppsagd.

Annons

När medlemmar hör av sig till rådgivningen om höga andrahandshyror informerar man alltid om vad det kan innebära att begära sänkt hyra.

– I det fallet brukar vi erbjuda att en handläggare tittar vad en skälig hyra kan tänkas vara. Vi varnar alltid om att man ska vara medveten att ifall du begär en sänkning så kan det komma en uppsägning.

Med det finns också en risk att hyresgästen drar sig för att påpeka brister i boendet, menar Johan Candler.

– Man är rädd för sin hälsa, man kanske hyr ett hus med allvarliga brister i form av mögel eller fukt, men är rädd för att bli uppsagd. Skyddet har definitivt försvagats i och med den nya lagen.

Hem & Hyra har tagit fram en guide för att räkna ut rätt andrahandshyra – med hänsyn till Riksbankens minusränta. Grafik: TT Nyhetsbyrån.

Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.