Annons

Energisatsning på miljonprogrammet

Nyheter Regeringen vill satsa 1,7 miljarder kronor på energiåtgärder i miljonprogramsområden. Stödet ska kunna gå till fastighetsägare som sätter in värmeväxlare, energiglas och annat.
Åtgärder som leder till lägre energianvändning ska kunna få statligt stöd, föreslår regeringen.

På torsdag presenterar den nya rödgröna regeringen sin budget för 2015. I den kommer 200 miljoner kronor att avsättas till energieffektivisering av bostäder. Resten av mandatperioden avsätts 500 miljoner kronor per år, som Sveriges Radio Ekot kunde berätta i dag.

Regeringen är överens med vänsterpartiet om stödet och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) är nöjd.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Framför allt kommer vi närmare målet, att vi ska ha ett energieffektivt samhälle, säger han till Ekot och tillägger att de boendes intressen ska tas till vara.

Hyresgästföreningens energiexpert Hans Dahlin ser det som en positiv signal.

Annons

–  Detta är en fråga som Hyresgästföreningen har jobbat för länge. Vi har föreslagit en miljöpremie på två miljarder kronor per år, så med det här kommer man en liten bit på vägen, men det behövs ytterligare steg.

Läs ocksåBarnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg"

Även Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo, välkomnar satsningen.

– 1,7 miljarder kronor kommer inte att ensamt räcka till för att halvera energianvändningen i miljonprogrammet. Men visst är det ändå positivt och det kan bli bra, beroende på hur man fördelar stödet, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Sabo.

Bostadsbolagen genomför och bekostar själva de energiåtgärder som är företagsekonomiskt lönsamma. Men alla åtgärder går inte att räkna hem ekonomiskt och det är där ett stöd behövs, enligt Sabo.

Annons
Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.

– De 1,7 miljarderna bör riktas till sådant som är samhällsekonomiskt bra, men som inte nödvändigtvis är företagsekonomiskt bra. Det kan vara svårt att utforma kriterier för det, men vi är gärna med och bidrar med våra erfarenheter, säger Charlotta Lundström.

Hur stödet ska utformas är ännu inte sagt. Boverket och Energimyndigheten ska vara med och utveckla det.

Läs också Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.