Annons

Energisatsning på miljonprogrammet

Nyheter Regeringen vill satsa 1,7 miljarder kronor på energiåtgärder i miljonprogramsområden. Stödet ska kunna gå till fastighetsägare som sätter in värmeväxlare, energiglas och annat.
Åtgärder som leder till lägre energianvändning ska kunna få statligt stöd, föreslår regeringen.

På torsdag presenterar den nya rödgröna regeringen sin budget för 2015. I den kommer 200 miljoner kronor att avsättas till energieffektivisering av bostäder. Resten av mandatperioden avsätts 500 miljoner kronor per år, som Sveriges Radio Ekot kunde berätta i dag.

Regeringen är överens med vänsterpartiet om stödet och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) är nöjd.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Framför allt kommer vi närmare målet, att vi ska ha ett energieffektivt samhälle, säger han till Ekot och tillägger att de boendes intressen ska tas till vara.

Hyresgästföreningens energiexpert Hans Dahlin ser det som en positiv signal.

Annons

–  Detta är en fråga som Hyresgästföreningen har jobbat för länge. Vi har föreslagit en miljöpremie på två miljarder kronor per år, så med det här kommer man en liten bit på vägen, men det behövs ytterligare steg.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

Även Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo, välkomnar satsningen.

– 1,7 miljarder kronor kommer inte att ensamt räcka till för att halvera energianvändningen i miljonprogrammet. Men visst är det ändå positivt och det kan bli bra, beroende på hur man fördelar stödet, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Sabo.

Bostadsbolagen genomför och bekostar själva de energiåtgärder som är företagsekonomiskt lönsamma. Men alla åtgärder går inte att räkna hem ekonomiskt och det är där ett stöd behövs, enligt Sabo.

Annons
Läs ocksåColiving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

– De 1,7 miljarderna bör riktas till sådant som är samhällsekonomiskt bra, men som inte nödvändigtvis är företagsekonomiskt bra. Det kan vara svårt att utforma kriterier för det, men vi är gärna med och bidrar med våra erfarenheter, säger Charlotta Lundström.

Hur stödet ska utformas är ännu inte sagt. Boverket och Energimyndigheten ska vara med och utveckla det.

Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter” Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.