Annons

Ensam med alla räkningar

Luleå När Hjördis Jönssons make dog stod hon plötsligt ensam med alla räkningar. Som så många andra fick hon väntan i månader på besked om bostadstillägg.
Foto: Ulrika Vallgårda
Hjördis Jönsson stod ensam med alla räkningar när hennes make dog.

Hjördis Jönsson, 78 år i Luleå, hade levt 60 år tillsammans med sin make Ola när han dog i januari 2018.

Han hade arbetat som chef på Försäkringskassan. Hon arbetade på kontor, var dagmamma och skötte de fyra barnen hemma. När barnen blev äldre studerade hon till förskollärare och började jobba som det efter att hon hade fyllt 40 år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Tack vare att jag får änkepension har jag ändå en ok inkomst idag. Annars hade det varit katastrof, säger hon.

Tiden efter att maken dog var extremt påfrestande. Hon hade inte sovit ordentligt på flera år under hans sjukdom. Hans andningssvårigheter gjorde att hon aldrig visste om de skulle behöva åka in till sjukhuset mitt i natten.

– Och sedan när en person dör – det är papper, papper, papper. Samtidigt var jag själv så slut att jag knappt orkade stå på benen.

Läs ocksåPensionärer blir av med sin lokal: "För många ensamma är det en viktig mötesplats"

Som tur var hade de redan under hans sjukdom sett till att bankkontot där Olas pension gick in var gemensamt. Hon stod också på lägenheten.

– Det var när han låg på sjukhus och hemtjänsten behövde en extra nyckel som jag upptäckte att han stod ensam på hyreskontraktet, så jag fick inte beställa någon nyckel. Men då ändrade vi på det.

Mitt i begravningsbestyren blev hon tvungen att gå iväg till banken och fråga hur hon skulle kunna betala sina räkningar. Hon fick beskedet att hon först måste ordna ett dödsfallsintyg, sedan var hon tvungen att gå och lämna in sina räkningar till banken dem första tiden.

Läs också"Jag vill inte bli uteliggare igen" - Skarp JO-kritik efter många anmälningar om bostadstillägg

– Det tog ända tills november innan vårt gemensamma konto fungerade och jag kunde betala mina räkningar själv igen.

Det var mycket att hålla ordning på. Hon skulle exempelvis avsluta hans telefonabonnemang genom att lämna in ett dödsfallsintyg.

– Mitt i sorgen ska du vara som en revisor i huvudet, konstaterar hon.

Bouppteckningen gjorde hon på egen hand.

– Jag råkade skriva på fel sida, annars gick det bra, säger hon och skrattar.

Efter över åtta månaders väntetid fick hon beslutet om bostadstillägget som bara blev 40 kronor i månaden.

Hon har satt upp lappar i husen runtomkring för att få byta sin trea mot en tvåa, men har inte fått något napp. Ändå klarar hon sig bra idag ekonomiskt.

Annons

– Det är inte synd om mig. Inte på det sättet. Värre är saknaden, säger Hjördis Jönsson.

Hjördis Jönsson saknar sin make Ola.

Pensionsmyndigheten bildades 2010 och det är därifrån man söker bostadstillägg efter 65 års ålder.

– Vi vill att alla först gör en preliminär beräkning, antingen genom att ringa oss eller på vår hemsida. Idag får fyra av tio avslag som söker, säger Linda Nygren, pensionsexpert i Luleå.

Det finns inga regler som säger att den sökande inte får äga till exempel en sommarstuga, bil eller ha pengar på banken.

– Dina tillgångar räknas ihop vid bedömningen, men har du en låg pension kan du ändå vara berättigad till bostadstillägg, även om du har pengar på banken.

Det finns heller inga krav på att man måste bo billigt, men myndigheten räknar aldrig med att bostadskostnaden är högre än 7000 kronor i månaden.

Väntetiden har varit lång den senaste tiden, beroende på en anhopning av ansökningar. Det har kunnat ta över ett halvår att få beslutet.

– Men du kan aldrig förlora något på det. Ersättningen betalas ut retroaktivt och du kan även ansöka tre månader bakåt i tiden, förklarar hon.

Myndigheten har rekryterat mer personal för att korta handläggningstiderna och infört ett nytt effektivare handläggningssystem, berättar hon.

– Målet är att handläggningstiden för nyansökningar ska vara högst 60 dagar vid utgången av år 2020.

Juristen Niclas Sundell, Hyresgästföreningen Norrland, råder alla par att försöka se till så att båda står på hyreskontraktet. Då minskar risken för problem när ena partnern dör.

Det finns en skyddslagstiftning som säger att om man är gift eller sammanboende och den ena avlider, så har den andra rätt att överta kontraktet.

– Men det är klart, har du en väldigt skral ekonomi och en dyr lägenhet finns en risk att du inte har rätt att bo kvar, om du själv inte också står på kontraktet, säger Niclas Sundell.

Därför är det klokt att försöka få bli inskrivna som hyresgäster båda två. Men det är ingen självklar rättighet.

Annons

– Det är påfallande ofta som hyresvärden inte vill ändra.

Det argument som man kan använda är att det kan vara till fördel för hyresvärden om båda står som hyresgäster.

– Om paret har obetalda hyror har ju hyresvärden två hyresgäster att vända sig till. Det går också att hävda att det är en jämställdhetsfråga.

Att planera för en tillvaro som ensamstående kan vara ett sätt att undvika ekonomiska bekymmer i framtiden.

– Vi har ju svårt att tänka på att livet ska förändras – vi lever i nuet. Men det bör man göra, säger Claudia Wörmann, boendeekonom vid SBAB.

Det kan handla om att se över sina försäkringar och ha ett privat pensionssparande. Men också om så enkla saker som att vara delaktig i ekonomin, betalningen av räkningarna och att ha koll på hur man sköter bankärenden på Internet. Eller att ställa sig i kö för ett 55-plusboende eller 70-plusboende, där man har möjlighet att få lite service när man blir äldre.

Till den som redan har blivit ensam och har plats över, vill hon tipsa om möjligheten att hyra ut en del av lägenheten.

– Det kan bli en extrainkomst, men också lite liv och rörelse, säger Claudia Wörmann.

 

 

 

 

Fakta: Ekonomiskt stöd på äldre dagar

Bostadstillägget kan sökas av den som har fyllt 65 år och är bosatt i Sverige. Det uppgår till max 6540 kronor i månaden

Är din pension efter skatt 16500 kronor i månaden eller mer kan du i regel inte få bostadstillägg.

Den har flyttat till Sverige sent i livet och inte har tjänat in till någon pension kan söka äldreförsörjningsstöd hos pensionsmyndigheten.

Läs också Så kan du söka bostadstillägg för pensionärer – följ Hem & Hyras guide för snabbare beslut 80 000 väntar på bostadstillägg - Pensionsmyndigheten: Vi hinner inte med Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.