Ett år efter Huddinges satsning på Bostad först för hemlösa – endast en person har fått hjälp

Sandra Gojani, uthyrningschef vid det kommunala bostadsbolaget Huge, säger att den första hyresgästen från Bostad först flyttade in för några veckor sedan.
Hon skriver i ett mejl att bolaget började jobba med insatsen i år och har tagit fram en rutin tillsammans med Huddinge kommun. Det finns inte något bestämt antal lägenheter som ska gå till Bostad först utan Huge matchar löpande passande lägenheter efter behov.
Antal lägenheter som Huddinge kommun sammanlagt efterfrågar för socialt utsatta grupper varierar år från år enligt Huge. Förra året fick kommunen tillgång till 31 lägenheter och hittills i år 19 lägenheter hos Huge, enligt Sandra Gojani.
I en stor granskning 2023 visade Hem & Hyra att många kommuner ratar succémetoden Bostad först – detta trots att regeringen lockar med miljonbidrag. Metoden har visat sig vara ett framgångsrikt sätt att hjälpa hemlösa med en bostad för att sedan komma vidare i livet.
Huddinge införde Bostad Först
Den största kommunen i granskningen som inte hade infört metoden då var Huddinge kommun, som har drygt 114 000 invånare. Men sedan beslutade socialnämnden 2024 att Bostad först skulle införas.
Aza Cheragwandi, (S), kommunalråd och ordförande i socialnämnden i Huddinge kommun, var initiativtagare och sa då att de var stolta över att kunna införa insatsen som skulle hjälpa hemlösa med missbruksproblem eller psykisk ohälsa att få en chans att börja om.
Hittills har endast en person i Huddinge fått en bostad via Bostad först. Vad tänker du om det resultatet?
– Jag är stolt och glad att en person som levt utan ett hem under lång tid nu fått ett tryggt hem, sin egen brevlåda och sin hemnyckel och kan få starta ett nytt kapitel i sitt liv, säger Aza Cheragwandi (S).
Han berättar att ytterligare två personer är i processen och att kommunen undersöker om det är fler som är i behov av ett boende genom Bostad först.
En enda person har fått en lägenhet genom Bostad först. Det är ett år sedan ni tog beslut om att börja arbeta med det här. Är du nöjd?
– Jag är glad att vi har kunnat sätta igång med Bostad först och att vi har kompetens på plats. Jag är nöjd med att en person som levt på gatan under lång tid nu har tak över huvudet. De som behöver Bostad först ska få Bostad först, säger Aza Cheragwandi (S).
Han hänvisar till att kommunen har anställt två personer inom individ- och familjeomsorgen på Huddinge kommuns socialförvaltning som ska ansvara för insatsen. Utöver det har anställda på socialförvaltningen, gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden och inom socialtjänsten utbildats. Personal på bostadsbolaget Huge har också gått en utbildning. Kommunen har också tagit hjälp av Stockholms stadsmission.
För ett år sedan hade ni tillsammans med socialförvaltningen identifierat fem personer som skulle kunna få hjälp inom insatsen. Varför har inte alla fem fått en lägenhet?
– De här fem individerna har inte jag detaljkunskap kring. Det är pågående individärenden. Det är viktigt att det görs rätt. Det är inte lätt att komma till skott med stödinsatser till människor som lever med olika typer av missbruk.
– En person har fått ett kontrakt och två personer är i processen. Kommer det fler som är i den här situationen så ska de också få sin lägenhet. Jag kommer alltid att verka för att alla som är i den här målgruppen ska få den lägenheten som de har rätt till.
Har ni haft svårt att hitta personer som har behov av Bostad först?
– Det handlar om att få in rätt målgrupp och få dem att genomgå en utredning. Jag kan inte kommentera om det är svårt eller enkelt.
I ett dokument från kommunstyrelsens förvaltning står det att enligt kommunens kartläggning skulle handla om fem till sju individer per år i Huddinge som skulle ha behov av insatsen. När kommer det antalet ha fått hjälp genom Bostad först?
– Det handlar om att matcha rätt. Att hitta rätt lägenhet i rätt område och föra samtal med personen och påbörja inflyttningen. Det var den bedömningen man gjorde då, innan vi hade personal på plats. Det kan ha ändrats både uppåt och nedåt. De som är i behov av Bostad först kommer att få de behoven tillgodosedda.
Kristin Thorsteinsdottir Johansson är verksamhetschef för avdelningen individ- och familjeomsorg, Huddinge kommun. Hon säger att de två anställda kommer i varierande grad arbeta med insatsen.
Huddinge fick 780 000 kronor i stadsbidrag för insatsen Bostad först. Vad har de pengarna använts till?
– Statsbidraget har använts till kostnader för medarbetare samt till utbildning i metoden.
Kristin Thorsteinsdottir Johansson berättar att det har tagit tid att införa Bostad först med alla rutiner och utbildningar.
– Det initiala arbetet med insatsen är tidskrävande, man arbetar intensivt i början med berörd klient för att skapa en relation, skapa tillit, bygga ett förtroende.
Hon bekräftar att utöver den som har fått en bostad genom Bostad först så är ytterligare två personer i processen. Hon bedömer att ytterligare cirka två personer kommer kunna få insatsen innan årets slut.
– Utifrån vår inventering har det inte varit en svårighet att hitta personer som har behov av Bostad först.
- En beprövad metod för att motverka hemlöshet bland personer med missbruk och psykisk ohälsa. Grundtanken är att människor först behöver ett tryggt hem innan de kan göra något åt sina övriga problem.
- Bostad först innebär att hemlösa personer får en vanlig lägenhet och följer samma villkor som andra hyresgäster. Personerna erbjuds fortsatt stöd och vård, men de måste inte ta emot hjälpen eller hålla sig nyktra för att behålla lägenheten. Enda kravet är att man som hyresgäst tar emot besök i sitt hem en gång i veckan.
- Först hyr personen oftast i andra hand via kommunen, för att sedan överta förstahandskontraktet. Såväl internationell som svensk forskning, till exempel vid Lunds universitet, visar att omkring 80 procent lyckas behålla sin lägenhet på längre sikt.
- Beräkningar visar på stora ekonomiska besparingar i kommunen jämfört med om personerna varit placerade på tillfälliga boenden.
- Varianter av Bostad Först finns enligt Bostadsmarknadsenkäten 2025 i tolv kommuner i Stockholmsregionen – Järfälla, Huddinge, Botkyrka, Haninge, Täby, Sollentuna, Stockholm, Södertälje, Nacka, Sundbyberg, Norrtälje och Nynäshamn.
- I början av 2024 kunde 35 procent av kommunerna i Sverige erbjuda Bostad först, enligt Socialstyrelsen. Motsvarande andel har sedan 2016 varit 19 till 22 procent.