Annons

Värdens storsatsning: Ett klipp att låta robotar sköta mattorna

Härjedalen De får inte ont i ryggen, har inga pollenbesvär och kräver ingen semester. Bostadsbolaget Härjegårdar satsar nu fullt ut på robotgräsklippare. En miljösatsning som väntas ge flera hundra tusen kronor tillbaka varje år.
En robotgräsklippare i full färd med att trimma en gräsmatta.
Foto: Härjegårdar
Nu är det klippt! Här är en av de 72 robotar som ser till att gräset alltid är grönare än hos grannen, enligt Härjegårdar som satsar fullt ut på tekniken. Bostadsbolaget har skrivit på ett leasingavtal som sträcker sig ända till september 2031.

Vd Hans Heuser kan inte komma på något negativt med att använda robotar för att sköta gräsklippningen. Det är miljövänligt, effektivt och ett smart drag rent ekonomiskt, menar han. När 72 robotklippare glider runt och fixar mattorna får den anställda personalen tid för annat.

– Vi har stora grönytor att sköta och det kan vara slitsamt och tidskrävande. Särskilt för mindre gräsmattor och mer kuperad terräng där man inte kan använda åkgräsklippare. Robotgräsklipparna är av olika modeller och strategiskt utplacerade. De håller gräsmattorna i trim hela tiden och gräsklippet har dessutom en gödningseffekt så de blir mycket grönare och finare jämfört med när vi klippte själva var 10:e dag, säger Hans Heuser, vd för kommunala bostadsbolaget Härjegårdar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Har ni skurit ned på personal?

– Nej, det finns tillräckligt med annat att göra så det har det inte funnits någon anledning till.

Klipparna släpptes ut på grönbete i mitten av juni och har än så länge skött sina sysslor väl i Sveg, Hede och Funäsdalen. De är utrustade med GPS och hela maskinparken kan ställas in individuellt när och var den ska jobba.

Läs ocksåBovärden Henrik inspekterade spis – blev hotad med kniv: "Tänkte på min familj"

– Det är väldigt smidigt. Det innebär att vi kan klippa när det passar bäst. Till exempel så klipps gräset på förskolan nattetid för att inte störa verksamheten, säger Heuser.

Annons

Hans berättar att idén till robotgräsklipparna ursprungligen kommer från Älvdalens kommun i Dalarna.

– De har haft det i flera år. Till en början fanns en oro för om gräsklipparna skulle få va ifred, men den enda skadegörelse de haft var en gång under motorveckan då en överförfriskad person hoppade upp på en gräsklippare och försökte åka med. Det funkade inget vidare.

Läs ocksåMissbrukar kameror för att trakassera och vräka - "straffet": myndigheten skickar brev

Härjegårdar har tecknat ett leasingavtal som sträcker sig ända till hösten 2031 och inkluderar allt från installering och service till programuppdatering och förvaring.

Kontraktet är värt många miljoner, men vad investeringen kostar i exakta kronor kan inte fastighetschefen Anders Persson svara på.

Han är däremot övertygad om att Härjegårdar gjort en lönsam affär.

– Våra beräkningar visar på besparingar på flera hundra tusen om året, säger Anders Persson.

Annons

Så vad tycker hyresgästerna då?

– Jag har inte hört att någon haft några direkt synpunkter. Men jag kan tänka mig att de uppskattar att slippa ljudet av motorgräsklipparna. Robotarna är ju helt tystgående och stör ingen.

Kan det i sig vara ett problem, att de inte märks av?

– När vi testkörde förra sommaren hade vi en incident med en bil som råkade köra över en gräsklippare. Men nåt annat än det har inte hänt. Det är ju ingen bra idé att stjäla dem heller eftersom de har GPS och behöver rätt teknisk utrustning för att fungera. Så förhoppningsvis får de vara ifred, säger Anders Persson.

Läs också Här är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt" Så blir kameror ett vapen för att vräka dig - Susanne rädd att värden filmar: "Kanske tittar nu" Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.