HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

EU: ”Sverige behöver mer marknadsmässiga hyror”

Nyheter Sveriges skattesystem gynnar bostadsägande, vilket driver upp priserna och hushållens skulder. Det måste ändras enligt EU-kommissionen, som även vill se mer marknadsmässiga hyror.

Sverige har åter igen hamnat bland de 16 EU-länder som anses ha ekonomiska obalanser som kräver politiska åtgärder.

EU-kommissionen har därför antagit särskilda rekommendationer riktade till Sveriges regering. De handlar uteslutande om bostadsmarknaden, framför allt hushållens höga bostadslån.

Läs ocksåSå kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsreglermoms på hyran, hyresmom

– Vi ser en fortsatt ökning av skuldsättningen år efter år  i Sverige, vilket på sikt kan leda till problem, säger Johan Wullt, presschef på europeiska kommissionens representation i Sverige.

Bakgrunden är de höga bostadspriserna, som drivs upp med hjälp av skattesystemet. Sverige och Nederländerna är de EU-länder som gynnar bostadsägande mest – dels genom att fastighetsskatten är mycket låg och dels genom att hushållen får göra stora skatteavdrag för sina ränteutgifter.

EU-kommissionen har ända sedan 2011 uppmanat Sverige att åtgärda bostadsmarknaden, bland annat genom att minska ränteavdragen för bostadslån, höja fastighetsskatten och öka amorteringstakten på bostadslån. De flesta andra EU-länder har redan genomfört sådana förändringar, men inte Sverige.

Läs ocksåDe protesterar mot allt högre hyror i Stockholm – "redan svårt att hitta en lägenhet"

Även hyressättningssystemet ses som ett problem. 

– Genom att hålla hyrorna relativt låga i vissa områden bidrar man inte till rörligheten. Folk vill inte lämna sina lägenheter utan sitter kvar i dem så länge de kan, säger Johan Wullt.

EU-kommissionen rekommenderar därför Sverige att ”se över systemet för hyresreglering för att tillåta mer marknadsanpassade hyror”. Det bör leda till större skillnader i hyresnivåer och att enskilda hyresgäster och hyresvärdar får större avtalsfrihet, enligt kommissionen, som även vill se åtgärder för ökad konkurrens i byggsektorn och effektivare plan- och överklagandeprocesser.

Läs ocksåFörslaget om marknadshyror slängs på tippen

Rekommendationerna ska nu diskuteras innan de fastställs av EU:s ministerråd i juni. De är inte bindande, men Sverige förväntas ändå sjösätta reformer inom 1-1,5 år.

– Vi har sett problem som vi vill ska åtgärdas. Exakt hur man gör det är upp till varje medlemsland att bestämma, men vi räknar med att man påbörjar dessa processer, säger Johan Wullt.

Läs också Hyresgästföreningen vill stärka boendes rättigheter: "Absurt att människor tvingas flytta" Varningen – så mycket dyrare kan det bli om marknadshyra införs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.