Annons

Så kan din hyra bli lägre ”bakvägen” – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler

Nyheter Förslaget har snurrat runt i debatten i över ett decennium. Nu har EU gett grönt ljus för låg moms på bostadshyra. Det öppnar för lägre hyror i nyproduktion och efter renoveringar. Hem & Hyra förklarar varför.
moms på hyran, hyresmom
Foto: Therese Sahlén/illustration

Det kan låta lite bakvänt. Genom att belägga hyrorna med mervärdeskatt, i dagligt tal moms, så kan hyrorna bli lägre vid nyproduktion och efter renovering. Men så är det.

I dag betalar bostadsbolag moms på många varor och tjänster som behövs för att ett hyreshus ska fungera. Exempelvis byggmaterial, reparationer och trappstädning . Men på värdens enda intäkt, hyrorna, finns ingen moms. Det innebär att momsen blir en ren utgift. Hade det funnits moms på hyran hade värden kunnat kvitta den in- och utgående momsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

EU ger grönt ljus

I över tio år har Hyresgästföreningen och fastighetsägarnas organisationer, det vill säga Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna, i enstämmig kör propagerat för att Sverige ska införa låg moms på hyran – men hittills har EU satt stopp. Tills nu. I början av april fattade EU beslut om ändringar i momsdirektivet som ger grönt ljus för medlemsländerna att själva besluta i frågan.

– Det är en jättestor framgång. Under alla år vi drivit frågan har politiker hänvisat till EU. Nu är det upp till respektive medlemsland att besluta om moms, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningens riksförbund.

Störst effekt på nyproduktion och efter renovering

Beräkningar som gjorts av Hyresgästföreningen tillsammans med värdarnas organisationer visar att en sexprocentig moms på hyran skulle ge störst effekt. Det är framför allt vid nyproduktion och renoveringar som den låga momsen kommer ge stor effekt, i form av lägre kostnader och därmed lägre hyror, enligt Martin Hofverberg.

Annons

– Hyresmoms är en av metoderna för att bekämpa renovräkning. Det vill säga att hyresgäster tvingas flytta efter renovering på grund av kraftiga hyreshöjningar, säger Martin Hofverberg.

Den största effekten kommer enligt Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta, att ske på nyproducerade hyresrätter. Med låg moms på hyran kan hyresvärden dra av den högre ingående momsen vilket skapar ett utrymme för att hålla nere hyresnivån. En beräkning som organisationen gjort visar att hyran i nyproduktion skulle kunna bli omkring 10 procent lägre.

– Det är ett genombrott. Nu är det möjligt. Tidigare har EU bara tillåtit moms på hyran om det varit renodlade sociala bostäder, konstaterar Jörgen Mark-Nielsen.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Kan kosta staten 12 miljarder

Nu ligger bollen hos riksdag och regering. Moms på hyran kommer att innebära en minskad intäkt för staten på ett antal miljarder kronor årligen. Enligt en beräkning med några år på nacken handlar det om 12 miljarder kronor, men utgick man från dåvarande byggtakt. Ökar nybyggandet och renoveringarna så stiger momsintäkterna till staten. Som jämförelse kan nämnas att det numera avskaffade investeringsstödet kostade omkring fyra miljarder årligen, men det stödet gick bara till nyproduktion, inte renoveringar.

Annons

Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna håller som bäst på att prata ihop sig om hur man ska påverka riksdag och regering. Det kan vara enklare att få en långsiktig förändring till hyresrättens fördel via moms än subventioner, exempelvis till nybyggnation. De borgerliga partierna har aldrig gillat investeringsstödet. När Moderaterna och Kristdemokraternas budget röstades fram, med stöd av Sverigedemokraterna, försvann stöden för byggande av hyresrätter och studentbostäder i all hast.

”Viktigt med enad front”

Fastighetsägarna, som också ogillar investeringsstöd, men är positiva till hyresmoms, analyserar just nu vad moms skulle innebära för organisationens medlemmar.

– Tidigare har vi sagt att vi tror det kommer bli en positiv för vår bransch. Ska det införas är det viktigt att vi, Sveriges allmännytta och Hyresgästföreningen är överens och går gemensamt till regeringskansliet, säger Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna Sverige.

Läs också Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.