HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ex-vd inför rätta i vår

Östersund Daniel Kindberg står åtalad för grova ekobrott under tiden som vd för Östersundshem. Han riskerar fängelsestraff och återbetalningskrav på flera miljoner.
Foto: Arkivbild
Bevismaterial. Ekobrottsmyndigheten beslagtog bland annat handskrivna dokument från Daniel Kindbergs skrivbord. På ett blad har orden (inringat) "fördelning luft" och "luftfaktura" antecknats.

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå har väckt åtal mot tre personer för grov ­ekonomisk brottslighet.
En av de åtalade är Daniel Kindberg, tidigare vd för Östersundshem. Kindberg klev av sitt uppdrag i april 2018, efter att han släpptes från häktet i väntan på det åtal som kom i dag. Ekobrotten misstänks ha pågått från att Daniel Kindberg anställdes som vd 2013 och fortsatt löpande i fyra år.

I åtalet beskriver åklagaren hur de tre personerna haft en gemensam brottsplan som syftat till att utnyttja sina positioner för att godkänna osanna fakturor. Genom ”luftfakturor” till Östersundshem och Peab har pengar kunnat föras över till den tredje kumpanens ­företag i Sollefteå.

Läs ocksåErik vräks efter att ha vanvårdat lägenheten – "Förut hade jag snyggt hemma"

Daniel Kindberg står åtalad för grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov tro­löshet mot huvudman, grovt ­bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

Den andre personen, 50-årig projektchef i Bräcke, åtalas på två punkter för grov trolöshet mot ­huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Den tredje personen i eko­härvan, 55-årig företagare i Sollefteå, åtalas på tre punkter för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott i fyra fall och grovt skattebrott.

Läs ocksåKonsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet

Vid en fällande dom riskerar Kindberg bland annat näringsförbud i sju år och att han tillsammans med de andra misstänkta ska ­betala brottsvinsten till staten.

Kammaråklagare Niklas Jeppsson misstänker att bluffakturorna uppgår till 11,8 miljoner. Varav Östersundshem betalat cirka 9,2 miljoner felaktigt.

– Hur stor dignitet det här ärendet har? Det är svårt att säga och jämföra med annat, men det rör sig om ovanligt mycket pengar och brott som pågått under lång tid så det är helt klart allvarligt, säger Jeppsson.

Läs ocksåHyresgäst hade tre hem – överklagar misstänkt svartuthyrningFasadskylt Hyres- och arrendenämnden i Göteborg

Vilken straffsats talar vi om?
– Jag vill ogärna tala om det, men för bara en av åtalspunkterna, ”grov trolöshet mot huvudman” så är minimistraffet sex månaders fängelse och högst sex år.

Kan straffet påverkas av att brottet drabbat ett kommunalägt bolag?
– Det är upp till domstolen att avgöra om de tycker att det är allvarligare att brottet rör skattebetalarnas pengar.

När kan rättegången tänkas bli?
– Troligen under våren nästa år.

Läs också Uddevallabor får egna vattenmätare - av miljöskäl Gjorde upp i sista stund: Ny hyra för Östersundshems hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.