Annons

Expertprognos: Halvering av antalet ombildningar

Nyheter 2010 föddes rekordmånga nya bostadsrätter. Preliminära siffror för 2011 vittnar om en dramatisk förändring – mycket beroende på stoppet i Stockholm.

Varje år sammanställer ombildningskonsulten Isaksson och partners landets samlade försäljningar av hyreshus, ett arbete som väntas ta ytterligare ett par månader i anspråk.

Redan nu står det dock klart att 2011 innebar en tvärbromsning för antalet nybildade bostadsrättsföreningar i landet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt Björn Isaksson, vd och grundare för konsultbolaget, rör det sig om så mycket som en halvering jämfört med året dessförinnan.

– Vi talar om stora skillnader. En stor del av orsaken är att man 2010 lade locket på för ombildningar av allmännyttiga bostäder i innerstaden och i januari 2011 utökade stoppet även till närförorter.

Annons

2010 såldes fastigheter för 17 miljarder kronor i Stockholm, av vilka 5 miljarder gällde privata försäljningar.

Läs ocksåExperter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

När nu endast ytterförorterna får lov att ombilda går det väsentligt trögare – eller inte alls. Ett av skälen är att de blivande bostadsrättsföreningarna är mycket större utanför Stockholms centrala delar och att man därför inte hinner komma till skott.

Vid en eventuell ombildning har den boende ett halvår på sig att köpa lägenheten till det förhandlade priset – annars måste de betala marknadspris som vilken annan spekulant som helst, berättar Björn Isaksson.

– I innerstaden rör det sig ofta om ett 30-tal lägenheter, medan man utanför stan har många och stora fastigheter med flera hundra lägenheter. Då räcker inte tidsgränsen.

Annons
Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Även i resten av Sverige minskade ombildningstakten i fjol. Jämfört med 2010 års totala försäljning på 10 miljarder borträknat Stockholm spår Björn Isaksson en nedgång närmare 25 procent.

– Här ligger förklaringen i att vi har en lågkonjunktur. Även om man inte förlorat jobbet eller fått sämre lön är folk mer försiktiga med sin ekonomi.

Läs också Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.