Annons

Få kvinnor i bostadsbolagens styrelser i Östergötland

Östergötland ​Bostadsstiftelsen Platen har för första gången en kvinnlig ordförande. Men styrelserna i de kommunala bostadsbolagen och bostadsstiftelserna är fortfarande en manlig domän. Det visar Hem & Hyras granskning.

​– Vi kvinnor har ett ansvar att kliva fram och säga att vi vill.

Det säger Maj Karlsson (S), Platens nya styrelseordförande.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Under våren har nya styrelser, baserade på fjolårets valresultat, börjat arbeta i de kommunala bostadsbolagen. Förra mandatperioden var i genomsnitt drygt 20 procent av de ordinarie styrelseledamöterna i Östergötland kvinnor. Den siffran har stigit till drygt 30 procent.

Hos Platen i Motala består styrelsen av tre kvinnor och två män. Enligt Maj Karlsson ligger det inte någon medveten strategi bakom detta, men hon är nöjd med att könsfördelningen är så jämn som den kan bli i en styrelse med fem personer.

Annons

– Det viktigaste är att vi speglar dem vi företräder. Jag tror att kvinnor har jättestor erfarenhet och ett helt annat tänkande. Ska vi få bostäder som passar alla måste båda könen vara representerade, så att vi får med alla perspektiv.

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Hos Vadstena Fastighets AB och Ödeshögsbostäder finns inte en enda kvinna bland de ordinarie ledamöterna. I Ödeshög var det så även förra mandatperioden. Robert Wahlström (KD) är ordförande i Ödeshögsbostäder. Han tror inte att detta faktum påverkar styrelsearbetet.

– Jag tycker inte att det är något problem. I vårt parti får man anmäla intresse för vilka områden man är intresserad av och vill jobba med och det tycker jag är viktigast, säger han.

Annons

– Men jag hade ändå gärna sett att vi haft kvinnor i styrelsen.

Läs ocksåFem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolagTvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,
Fakta: Könsfördelning


Boxholm: 1 kvinna, 6 män.
Finspång: 3 kvinnor, 2 män.
Kinda: 1 kvinna, 4 män.
Linköping: 4 kvinnor, 5 män.
Mjölby: 2 kvinnor, 3 män.
Motala: 3 kvinnor, 2 män.
Norrköping: 2 kvinnor, 5 män.
Söderköping: 3 kvinnor, 4 män.
Vadstena: 0 kvinnor, 5 män.
Ydre: 1 kvinna, 4 män.
Ödeshög: 0 kvinnor, 5 män.Fotnot: Undersökningen gäller ordinarie ledamöter. Valdemarsvik och Åtvidaberg saknar kommunägda bostadsbolag och ingår därför inte i granskningen.

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.