Annons

Familj med cp-skadad son får behålla lägenhet

Nyheter Göteborgspojken har en cp-skada och behöver specialträning i Stockholm cirka 50 dagar per år. Nu har Svea Hovrätt slagit fast att detta är ett tungt skäl för att mamman ska få behålla sin extra lägenhet i Stockholm.​
En hyresvärd kan säga upp en hyresgäst som bara använder en lägenhet som övernattningslägenhet och inte bor permanent där. Enda undantaget är om hyresgästen har ett särskilt skyddsvärt behov av lägenheten och den utnyttjas minst 2-3 dagar i veckan eller 80-100 dagar om året.
En lägenhet på Kungsholmen i Stockholm utnyttjades mindre än så, , enligt värden, som sade upp hyresgästens kontrakt. Värden ville hellre hyra ut lägenheten till någon av alla dem som söker permanent bostad. Göteborgsfamiljen skulle kunna bo på hotell eller hyra lägenhet i andra hand under sonens rehabilitering, menade han.
 
Men kvinnan vände sig till hyresnämnden. Hon hävdade att familjen behöver lägenheten eftersom den form av träning som sonen får i Stockholm bara finns där och för att lägenheten är anpassad till hans handikapp.
Dessutom används lägenheten av både kvinnan och hennes man när de tidvis arbetar i Stockholm och för rekreation. Tillsammans blir det mer än 80 dagar per år, hävdade kvinnan.
Hyresnämnden i Stockholm tyckte inte att detta var tillräckliga skäl. Familjen hade inte bevisat att de verkligen behövde ha lägenheten för sina arbeten och för sonens rehabilitering behöver de inte bo där de 80-100 dagar per år som är praxis att kräva. 
 
Modern överklagade beslutet till Svea Hovrätt och där har man nu gjort en annan bedömning.
Visserligen finns inte något påtagligt behov av lägenheten för arbete eller rekreation, enligt hovrätten. Men sonens särskilda behov av lägenhetsanpassning gör att det inte är lätt att hitta en jämförbar, tillfällig bostad under rehabiliteringsperioderna. Därför finns ett verkligt behov och när familjen dessutom använder lägenheten minst 80 dagar per år skulle det vara fel att säga upp hyresavtalet, säger Svea Hovrätt.
 

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen Nattbad och cykelreparationer störde grannar – mannen förlorar kontraktet Konsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.