Annons

Familjen äger egna hyreshus – får behålla övernattningslägenhet

Göteborg Familjen äger flera hyreshus och bor på en egen gård. Ändå har de tagit strid för sin övernattningslägenhet i Göteborg. Först såg de ut att behöva släppa den. Men nu tvingas värden ge sig.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Pixabay

Lägenheten, en etta med kokvrå, ligger granne med Liseberg och bara ett stenkast från Göteborgs evenemangsstråk.

Tidigare var det mannen i familjen som stod som hyresgäst. Men han blev uppsagd efter en juridisk strid om kontraktet som pågick i mer än ett år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hans sambo hävdade då att lägenheten var deras gemensamma bostad, och att hon behövde få bo kvar. Det fick hon också rätt till, och kontraktet skrevs över på henne.

I verkligheten bor paret på en gård i Mellansverige, drygt 50 mil från ettan i Göteborg. De äger gården gemensamt, och har varit skrivna där i över tio år.

Men kvinnan menar att hon behöver lägenheten i Göteborg som komplementbostad. Hon uppger att hon regelbundet jobbar i Göteborgsområdet, med fastighetsskötsel och förvaltning i sambons verksamhet.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Hyresvärden anser att paret i så fall borde kunna lösa en sådan extralägenhet genom sitt eget fastighetsbestånd. Kvinnans sambo äger nämligen flera egna hyreshus i staden, samt ytterligare ett antal fristående bostadshus som han hyr ut.

Hävdar olovlig andrahandsuthyrning

Enligt hyresvärden är det i själva verket parets dotter som har bott i ettan och varit skriven där, i flera år. Föräldrarna menar å sin sida att hon har varit inneboende hos dem under sina studier i Göteborg.

Värden menar att kvinnan inte behöver lägenheten, och har därför sagt upp kontraktet trots hennes protester. Hyresnämnden i Göteborg gav värden rätt.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Enligt hyresnämndens kan det i undantagsfall vara okej att behålla en lägenhet som komplementbostad även om man egentligen bor på annat håll.

Men då måste lägenheten verkligen vara nödvändig för arbete eller studier. Det ansåg inte hyresnämnden att kvinnan och hennes sambo kunde bevisa. Därför vägde det tyngre att ettan vid Liseberg skulle kunna hyras ut till någon från bostadskön som behöver bo där permanent.

Annons

Över hundra nätter i lägenheten

Men så, i hovrätten, vänder historien. Enligt rätten är det visserligen ”ostridigt” att kvinnan inte använder lägenheten som permanentbostad. Men i den högre instansen uppger kvinnan att hon för anteckningar över hur många dagar hon bor över i lägenheten i Göteborg.

Förra året blev det 123 nätter, enligt kvinnans noteringar. Det är över gränsen för vad som brukar räknas som en nödvändig komplementbostad. Även en granne intygar att kvinnan regelbundet bor i lägenheten.

Därför river hovrätten upp hyresnämndens beslut. Kvinnan får rätt att behålla lägenheten, och värden måste ge sig.

Fakta: Vad räknas som nödvändig komplementbostad?

Om hyresgästen jobbar eller pluggar på annan ort, bortom pendlingsavstånd, och sover där 2–3 nätter i veckan eller 80–100 nätter per år.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.