HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Familjen äger egna hyreshus – får behålla övernattningslägenhet

Göteborg Familjen äger flera hyreshus och bor på en egen gård. Ändå har de tagit strid för sin övernattningslägenhet i Göteborg. Först såg de ut att behöva släppa den. Men nu tvingas värden ge sig.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Pixabay

Lägenheten, en etta med kokvrå, ligger granne med Liseberg och bara ett stenkast från Göteborgs evenemangsstråk.

Tidigare var det mannen i familjen som stod som hyresgäst. Men han blev uppsagd efter en juridisk strid om kontraktet som pågick i mer än ett år.

Läs ocksåGav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att flyEn glad familj runt köksbordet. Mamma, pappa och två barn.

Hans sambo hävdade då att lägenheten var deras gemensamma bostad, och att hon behövde få bo kvar. Det fick hon också rätt till, och kontraktet skrevs över på henne.

I verkligheten bor paret på en gård i Mellansverige, drygt 50 mil från ettan i Göteborg. De äger gården gemensamt, och har varit skrivna där i över tio år.

Men kvinnan menar att hon behöver lägenheten i Göteborg som komplementbostad. Hon uppger att hon regelbundet jobbar i Göteborgsområdet, med fastighetsskötsel och förvaltning i sambons verksamhet.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Hyresvärden anser att paret i så fall borde kunna lösa en sådan extralägenhet genom sitt eget fastighetsbestånd. Kvinnans sambo äger nämligen flera egna hyreshus i staden, samt ytterligare ett antal fristående bostadshus som han hyr ut.

Hävdar olovlig andrahandsuthyrning

Enligt hyresvärden är det i själva verket parets dotter som har bott i ettan och varit skriven där, i flera år. Föräldrarna menar å sin sida att hon har varit inneboende hos dem under sina studier i Göteborg.

Värden menar att kvinnan inte behöver lägenheten, och har därför sagt upp kontraktet trots hennes protester. Hyresnämnden i Göteborg gav värden rätt.

Läs ocksåManhal fick hjälp med filmdrömmen

Enligt hyresnämndens kan det i undantagsfall vara okej att behålla en lägenhet som komplementbostad även om man egentligen bor på annat håll.

Men då måste lägenheten verkligen vara nödvändig för arbete eller studier. Det ansåg inte hyresnämnden att kvinnan och hennes sambo kunde bevisa. Därför vägde det tyngre att ettan vid Liseberg skulle kunna hyras ut till någon från bostadskön som behöver bo där permanent.

Över hundra nätter i lägenheten

Men så, i hovrätten, vänder historien. Enligt rätten är det visserligen ”ostridigt” att kvinnan inte använder lägenheten som permanentbostad. Men i den högre instansen uppger kvinnan att hon för anteckningar över hur många dagar hon bor över i lägenheten i Göteborg.

Förra året blev det 123 nätter, enligt kvinnans noteringar. Det är över gränsen för vad som brukar räknas som en nödvändig komplementbostad. Även en granne intygar att kvinnan regelbundet bor i lägenheten.

Därför river hovrätten upp hyresnämndens beslut. Kvinnan får rätt att behålla lägenheten, och värden måste ge sig.

Fakta: Vad räknas som nödvändig komplementbostad?

Om hyresgästen jobbar eller pluggar på annan ort, bortom pendlingsavstånd, och sover där 2–3 nätter i veckan eller 80–100 nätter per år.

Läs också Högre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar" Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.