Annons

Fängelsevistelse räcker inte för att riva kontrakt

Malmö Att sitta inlåst i en cell motiverar inte en andrahandsuthyrning, ansåg värden. Det gör det visst, slår hyresnämnden fast, och ger hyresgästen grönt ljus.

Malmöbon dömdes till fängelse för bland annat misshandel och butiksrån. Eftersom han varken kunde använda eller betala sin lägenhet i centrala Malmö under tiden bakom lås och bom bad han fastighetsägaren att få hyra ut sin bostad. Allt på rekommendation av sin socialsekreterare. Men svaret blev nej.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden påpekade tidigare störningar kopplat till lägenheten och försenade hyror. Ombudet skrev i sitt yttrande att fängelsestraffet inte heller var något som det borde tas hänsyn till.

Mannen gick till hyresnämnden. Han påpekade att om han blev hemlös så skulle det avsevärt försvåra hans möjligheter till rehabilitering när han väl hade avtjänat sitt straff. “Han är i behov av en trygg och stabil tillvaro”, skrev hans ombud.

Annons

Hyresnämnden pekar på regelverket i jordabalken där en rad omständigheter lyfts fram som ska motivera en andrahandsuthyrning. Det handlar bland annat om ålder,  sjukdom, särskilda familjeförhållanden eller tillfälligt arbete på annan ort. I lagtexten nämns att “därmed jämförbara förhållanden” även är godtagbart skäl och det anser nämnden att ett fängelsestraff är. Beslutet ger mannen rätt att hyra ut och han kan lugnt återvända till ettan när han släpps fri.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Den ideella organisationen Kriminellas revansch i samhället (Kris) arbetar med före detta kriminella och missbrukare. En del av arbetet syftar just till att ge stöd åt personer som släpps ut efter avtjänade straff.

Vad betyder det att ha en lägenhet när man kommer ut från fängelse?

– Det är a och o. Om man inte har någonstans att bo så blir det svårt med återanpassning. Det är ett återkommande problem för vår målgrupp. Man muckar från ett fängelsestraff och sedan har man ingenstans att ta vägen, säger Germay Woldu, vice förbundsordförande för Kris riksorganisation.

Annons
Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

Han betonar även betydelsen av omgivningen och hur mycket de engagerar sig.

– Har man inte människor runt omkring sig som hjälper till så förlorar man ofta lägenheten.

Läs också Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Sena hyror och fängelsevistelse – får inte ta över död mammas lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.