Annons

Fängelsevistelse räcker inte för att riva kontrakt

Malmö Att sitta inlåst i en cell motiverar inte en andrahandsuthyrning, ansåg värden. Det gör det visst, slår hyresnämnden fast, och ger hyresgästen grönt ljus.

Malmöbon dömdes till fängelse för bland annat misshandel och butiksrån. Eftersom han varken kunde använda eller betala sin lägenhet i centrala Malmö under tiden bakom lås och bom bad han fastighetsägaren att få hyra ut sin bostad. Allt på rekommendation av sin socialsekreterare. Men svaret blev nej.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresvärden påpekade tidigare störningar kopplat till lägenheten och försenade hyror. Ombudet skrev i sitt yttrande att fängelsestraffet inte heller var något som det borde tas hänsyn till.

Mannen gick till hyresnämnden. Han påpekade att om han blev hemlös så skulle det avsevärt försvåra hans möjligheter till rehabilitering när han väl hade avtjänat sitt straff. “Han är i behov av en trygg och stabil tillvaro”, skrev hans ombud.

Annons

Hyresnämnden pekar på regelverket i jordabalken där en rad omständigheter lyfts fram som ska motivera en andrahandsuthyrning. Det handlar bland annat om ålder,  sjukdom, särskilda familjeförhållanden eller tillfälligt arbete på annan ort. I lagtexten nämns att “därmed jämförbara förhållanden” även är godtagbart skäl och det anser nämnden att ett fängelsestraff är. Beslutet ger mannen rätt att hyra ut och han kan lugnt återvända till ettan när han släpps fri.

Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.

Den ideella organisationen Kriminellas revansch i samhället (Kris) arbetar med före detta kriminella och missbrukare. En del av arbetet syftar just till att ge stöd åt personer som släpps ut efter avtjänade straff.

Vad betyder det att ha en lägenhet när man kommer ut från fängelse?

– Det är a och o. Om man inte har någonstans att bo så blir det svårt med återanpassning. Det är ett återkommande problem för vår målgrupp. Man muckar från ett fängelsestraff och sedan har man ingenstans att ta vägen, säger Germay Woldu, vice förbundsordförande för Kris riksorganisation.

Annons
Läs ocksåFängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

Han betonar även betydelsen av omgivningen och hur mycket de engagerar sig.

– Har man inte människor runt omkring sig som hjälper till så förlorar man ofta lägenheten.

Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Nytt övervakningssystem ska avslöja personer som hyr ut i andra hand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.