Får bo kvar trots upprepade sena hyror

Jönköping En hyresgäst i Jönköping var sen med hyran vid tolv tillfällen i rad. Hyresnämnden fäster stor vikt vid mannens förklaring och att han visat att han kan sköta betalningarna.

Hyresgästen kom efter med hyran under tiden maj 2014 till maj 2015. Under perioden var han sen med hyran tolv gånger, vid tio tillfällen var förseningarna mer än 40 dagar, i fem av dessa mer än 100 dagar.

Hyresvärden sade upp kontraktet men gav honom en ny chans via ett så kallat bo-kvar-avtal. Det hela flöt på bra, men så kom några dagars sena inbetalningar för årets tre sista månader. Och hyresvärden sade upp avtalet på nytt. Sedan dess har hyrorna kommit in i tid.

Läs ocksåVägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000

När hyresgästen inte accepterade uppsägningen vände sig värden till hyresnämnden för prövning. Och hyresnämnden går på hyresgästens linje. Han får bo kvar.

Anledningen är till stor del att hyresgästen till hyresnämnden redovisat omständigheter som, enligt nämnden, kastar ljus över de långa förseningarna. Även de tre korta förseningarna som uppstod vid årets slut har en rimlig förklaring, bedömmer nämnden.

”Dessa förseningar är allvarliga mot bakgrund av de förseningar som tidigare hade lett till uppsägning av avtalet. De är dock inte tillräckligt allvarliga när man tar hänsyn till samtliga omständigheter”, står i nämndens beslut.

Läs ocksåTrettio kontrollbesök räckte inte – så räddades kontraktet för uppsagd hyresgästBild på trapphus

Hyresnämnden konstaterar att hyresvärden inte fått eller bett om någon förklaring till förseningarna inför beslutet att säga upp avtalet. Men i nämnden kunde hyresgästen redovisa vad som ligger bakom.

I korthet bottnar de långa förseningarna i att hyresgästen förlorade jobbet och samtidigt miste han och hans sambo ett barn under graviditeten. Detta ledde till att han kom in i en ond cirkel och han tog ingen hjälp av sin omgivning. I mars 2015 fick han ett nytt jobb med fast anställning och i och med det började hans situation räta upp sig.

Att han åter blev sen med hyran vid årets slut beror, enligt hyresgästen, på att han åkte till familjens hemland för att delta i två begravningar. Resan kom att bli längre än planerat, dels för att ytterligare en släkting gick bort och så blev hemresan även fördröjd på grund av att passet gick ut. Hyresgästen ordnade då hyresinbetalningarna genom att be sin bror om hjälp, och då blev inbetalningarna mellan fyra och nio dagar försenade.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.

Sammantaget tycker inte hyresnämnden att hyresgästens försenade hyresinbetalningar bör leda till att ha förlorar hyresavtalet.

”Som tyngsta skäl för detta tar hyresnämnden hänsyn till att han under senare tid visat att han kan sköta betalningarna samt att man måste anta att han även kommer att kunna sköta betalningarna fortsättningsvis”, skriver nämnden i sitt beslut.

Läs också S-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 år Byggde om köket utan tillstånd och orsakade larm till brandkåren – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.