Annons

Får bo kvar trots upprepade sena hyror

Jönköping En hyresgäst i Jönköping var sen med hyran vid tolv tillfällen i rad. Hyresnämnden fäster stor vikt vid mannens förklaring och att han visat att han kan sköta betalningarna.

Hyresgästen kom efter med hyran under tiden maj 2014 till maj 2015. Under perioden var han sen med hyran tolv gånger, vid tio tillfällen var förseningarna mer än 40 dagar, i fem av dessa mer än 100 dagar.

Hyresvärden sade upp kontraktet men gav honom en ny chans via ett så kallat bo-kvar-avtal. Det hela flöt på bra, men så kom några dagars sena inbetalningar för årets tre sista månader. Och hyresvärden sade upp avtalet på nytt. Sedan dess har hyrorna kommit in i tid.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

När hyresgästen inte accepterade uppsägningen vände sig värden till hyresnämnden för prövning. Och hyresnämnden går på hyresgästens linje. Han får bo kvar.

Anledningen är till stor del att hyresgästen till hyresnämnden redovisat omständigheter som, enligt nämnden, kastar ljus över de långa förseningarna. Även de tre korta förseningarna som uppstod vid årets slut har en rimlig förklaring, bedömmer nämnden.

Annons

”Dessa förseningar är allvarliga mot bakgrund av de förseningar som tidigare hade lett till uppsägning av avtalet. De är dock inte tillräckligt allvarliga när man tar hänsyn till samtliga omständigheter”, står i nämndens beslut.

Läs ocksåJonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest"

Hyresnämnden konstaterar att hyresvärden inte fått eller bett om någon förklaring till förseningarna inför beslutet att säga upp avtalet. Men i nämnden kunde hyresgästen redovisa vad som ligger bakom.

I korthet bottnar de långa förseningarna i att hyresgästen förlorade jobbet och samtidigt miste han och hans sambo ett barn under graviditeten. Detta ledde till att han kom in i en ond cirkel och han tog ingen hjälp av sin omgivning. I mars 2015 fick han ett nytt jobb med fast anställning och i och med det började hans situation räta upp sig.

Att han åter blev sen med hyran vid årets slut beror, enligt hyresgästen, på att han åkte till familjens hemland för att delta i två begravningar. Resan kom att bli längre än planerat, dels för att ytterligare en släkting gick bort och så blev hemresan även fördröjd på grund av att passet gick ut. Hyresgästen ordnade då hyresinbetalningarna genom att be sin bror om hjälp, och då blev inbetalningarna mellan fyra och nio dagar försenade.

Annons
Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

Sammantaget tycker inte hyresnämnden att hyresgästens försenade hyresinbetalningar bör leda till att ha förlorar hyresavtalet.

”Som tyngsta skäl för detta tar hyresnämnden hänsyn till att han under senare tid visat att han kan sköta betalningarna samt att man måste anta att han även kommer att kunna sköta betalningarna fortsättningsvis”, skriver nämnden i sitt beslut.

Läs också Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Efter tvist om mögelsanering: Torbjörn hotas av uppsägning Hovrätten river upp beslut: hyresgäst vräks efter sexhandel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.