Annons

Färdplanen klar för ombildningar i Göteborg

Göteborg Planerna på att ombilda kommunala hyreslägenheter i Göteborg till bostadsrätter är en het potatis. Nu har stadens bostadskoncern Framtiden bestämt hur det ska gå till.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Ombildningsplanerna har orsakat omfattande protester i Göteborg. Hyresgästföreningen har ordnat ett flertal demonstrationer, bland annat på Gustaf Adolfs torg under kommunfullmäktiges pågående budgetdebatt i november.

Före sommaren antog Framtidens styrelse en omstridd rapport, ”Blandade upplåtelseformer i stadens utvecklingsområden”. Den är skriven av politiker som styr de kommunala bostadsbolagen.

Slutsatsen är att andelen hyresrätter måste minska i vissa förortsområden, till förmån för ägt boende. Samtidigt ska andelen hyresrätter öka i områden där den är låg. Målet är att minska boendesegregationen.

Läs ocksåRapport föreslår ombildningar i Göteborgs förorter

I november slog Göteborgs kommunfullmäktige fast att ombildningar av kommunala hyreslägenheter ska öka.

Nu är ytterligare ett steg taget i den processen. Stadens kommunala bostadskoncern Framtiden har godkänt en modell för hur ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter ska gå till.

– Det är ett sätt att hjälpa dotterbolagen som ska göra ombildningarna, så att alla gör på samma sätt, säger Framtidens styrelseordförande Kjell Björkqvist (L).

Annons
Läs ocksåBudget klubbad i Göteborg – siffermål för ombildning struket

Enligt honom är det i praktiken mest ett verktyg, och inget principiellt ställningstagande.

– Vi hade kunnat göra ombildningar ändå, utan den här modellen, säger han.

Var modellen först kan komma till användning är inte klart. Sedan tidigare finns flera möjliga områden (se faktaruta nedan). Det är upp till dotterbolagen att avgöra, konstaterar Framtidens styrelseordförande.

Läs ocksåPolitiskt beslut begränsar ombildningar i GöteborgPoseidons tre hyreshus på Marconigatan, granne med Frölunda torg.

– Jag vill inte föregripa dem om var det kan bli aktuellt. Döttrarna får själva komma med förslag. Men nu har de en modell, säger han.

Annons
  • Den nya ombildningsmodellen slår fast att det kan vara lagom med 65–70 procent hyresrätter i ett område. Inget enskilt område ska ha mer än 75 procent. De kommunala hyresvärdarna ska uppmuntra ombildning genom information och stöd till hyresgästerna.
  • Varje ombildningsförslag ska prövas utifrån var i staden husen ligger och hur mixen av upplåtelseformer ser ut där. Minst två tredjedelar av berörda hyresgäster måste godkänna en ombildning för att den ska bli av.
  • Hyresgäster som vill fortsätta hyra ska kunna göra det, enligt Framtidens modell. De ska också få hjälp att flytta inom allmännyttans bestånd om de inte vill bo kvar med en bostadsrättsförening som hyresvärd.
  • Framtiden ger också dotterbolagen möjlighet till särskilda insatser för att underlätta ombildningar. Bolagen kan till exempel själva köpa ett antal bostadsrätter i en nybildad förening, för att därefter sälja i takt med att efterfrågan uppstår.
  • Bolagen ska också kunna bistå med finansieringskontakter, eller agera hyresvärd för kvarvarande hyresgäster som inte vill köpa loss sin lägenhet.

Framtidens styrelseordförande Kjell Björkqvist (L) beklagar att frågan om ombildningar har blivit så polariserad. Uppdraget att krympa segregationen är överordnat, anser han. Billigare bostadsrätter i ytterområden kan då vara en viktig pusselbit.

– Det är inte boendeformen i sig som är det viktiga, utan det handlar om vad boendet kostar. Folk har olika plånbok. Allt kan inte vara dyrt, eller billigt. I så fall blir det bara en kategori människor som bor på en viss plats.

Fakta: Ombildningar på gång
  • Kommunfullmäktige har bestämt att på sikt ombilda ungefär hälften av de 890 lägenheter som Bostadsbolaget tagit över i Hammarkullen. Lägenheterna ska bli kooperativa hyresrätter eller bostadsrätter.
  • Upp till var femte hyreslägenhet kan komma att ombildas när stadsdelen Hjällbo inom kort ska utvecklas. Detta enligt ett beslut av Framtidens styrelse.
  • Enligt Framtiden har hyresgäster på flera håll i staden hört av sig med spontana förfrågningar om möjligheten att ombilda. Det gäller bland annat boende i så kallade utsatta områden.
Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Var ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojekt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.