Annons

Färre barn vräktes 2012

Nyheter Antalet barn som berördes av en vräkning sjönk under förra året. I Skåne minskade det ordentligt medan avhysningarna i Stockholm var fler än tidigare år.

Det var 14 procent färre barn som berördes av vräkning 2012 jämfört med det föregående året, det visar nya siffror från Kronofogden.

Sammanlagt fick 569 barn och deras familjer flytta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Regeringen har en nollvision när det gäller barn som ofrivilligt måste lämna sina hem. Trots det ökade antalet sådana vräkningar under både 2010 och 2011. Nu verkar trenden ha brutits.

Att bli vräkt innebär en stor otrygghet för ett barn som rycks upp från sin invanda miljö, sin skola och sina kamrater. Det är därför glädjande att se att antalet vräkningar av barn minskar men vi har en bit kvar till regeringens nollvision, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

I dagsläget för Kronofogden statistik över hur många barn som bor i ett hem där det har funnits ett formellt beslut om vräkning och hur många som bor i ett hem där avhysningen faktiskt genomfördes.

Annons
Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

I kommuner som Malmö, Örebro och Norrköping har många familjer levt under hot om vräkning men sedan på ett eller annat sätt lyckats lösa sin situation. Men en sådan pressad vardag kan påverka barnet negativt.

Om det är så att många barn har riskerat att bli vräkta kanske man inte har gjort tillräckligt i det förebyggande arbetet för att lösa situationen tidigare, säger Johan Krantz, talesperson på Kronofogden.

Trots att antalet vräkta barn sjunker över stora delar av landet så blir det allt vanligare i huvudstaden. Där har antalet genomförda avhysningar faktiskt ökat med 27 procent.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Johan Krantz tror att problemet i storstaden delvis kan bero på bostadsbristen.

Annons

I Stockholm har man inte samma förutsättningar som på andra orter. Att maska fram en ny lägenhet på kort varsel finns ju inte på världskartan, säger han.

Kommun Antal vräkta barn Antal barn hotade av vräkning
Stockholm 47 88
Göteborg 23 58
Haninge 22 38
Sundsvall 21 49
Malmö 20 109
Gävle 15 52
Botkyrka 15 38
Västerås 15 102
Landskorna 14 33
Helsingborg 12 36
Kristianstad 11 30
Härnösand 9 12
Gislaved 8 30
Uppsala 8 13
Falköping 8 27
Ludvika 7 14
Örebro 7 107
Avesta 6 16
Åstorp 6 12
Huddinge 6 6
Sigtuna 6 8
Tyresö 6 6
Eskilstuna 6 18
Karlstad 6 23
Kumla 6 9
Järfälla 5 5
Kil 5 5
Timrå 5 8
Hallsberg 5 6
Norrköping 5 93
*”Hot om vräkning” syftar på ett beslut om vräkning som inte ledde till en avhysning.

Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.