Annons

Färre inbrott i lägenhet – fler i villa

Nyheter Lägenhetsinbrotten minskade med hela åtta procent under det första halvåret – men villainbrotten fortsätter att öka.

Bostadsinbrotten har ökat de senaste tio åren, men nu tycks den dystra trenden är på väg att vända. Under första halvåret 2012 anmäldes 41 600 inbrottsstölder, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Det är åtta procent färre jämfört med 2011. Delar man upp siffrorna ytterligare minskade anmälda inbrott i lägenhet med åtta procent och inbrott i källare och vind minskade med 23 procent. Inbrottsstölder i villor och radhus ökade däremot med 14 procent under samma period.  

En förklaring till trendbrottet kan vara att polisen sedan en tid tillbaka prioriterar bostadsbrott högre än tidigare. I Stockholms län har polisen sedan i mars en särskild grupp som jobbar med att lösa just den typen av brottslighet. Den leds av Fredrik Gårdare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vi har redan gripit 47 personer som tagits på bar gärning eller på flykt. Ungefär hälften av dem är stockholmare som vi ofta känner till sedan tidigare, hälften kommer från utländska grupperingar, säger han. 

Annons

Förutom polisens förbättrade arbetsmetoder finns det, enligt Fredrik Gårdare, en annan viktig anledning till den positiva utvecklingen:

Allmänheten är mer uppmärksam. Folk tvekar inte att höra av sig till oss om man ser något misstänkt. Och olika typer av grannsamverkan har ökat.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

Det som stjäls är traditionellt åtråvärt stöldgods som guld, smycken, kontanter och pass. Även surfplattor och dyrbara mobiltelefoner är attraktiva. Ligger nycklarna på hallmöbeln och bilen är parkerad i närheten försvinner den också ofta. 

Annons

Många som blir utsatta tar väldigt illa vid sig, inte minst barn som blivit av med dopgåvor och konfirmationspresenter, säger Fredrik Gårdare. 

Läs också Knark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagd Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.