Fastighetsägarna: Ingen logik i hyreshöjningarna
”Snurrigt värre”, kallar Fastighetsägarna rapporten som skjuter in sig på att hyreshöjningarna mellan 2012 och 2015 inte alls speglar den övriga utvecklingen i kommunerna. Organisationen, som företräder de privata fastighetsägarna, exemplifierar med att kommuner som Ydre, Tomelilla och Munkfors haft de högsta genomsnittliga hyresförändringarna under de fyra senaste åren, medan befolkningsutvecklingen ligger kring nollstrecket. Statistiken är hämtad från Hyresgästföreningens årliga sammanställningar över hyreshöjningarna.
Lägst hyresutveckling har de kommunala bolagen i Ljusdal, Olofström och Gullspång haft.
Faktorer som drift och underhåll har fått för stort genomslag i hyresförhandlingarna. Lägesfaktorn borde spela större roll, och då ska hur populärt det är att bosätta sig på orten inkluderas, menar Fastighetsägarna.
– Det behöver inte handla om att överge nuvarande modell, snarare att ge lägesfaktor och människors värderingar större genomslag, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna som skrivit rapporten.
Med undantag av Jönköping så finns ingen av landets tio största kommuner medan bland de 10 som haft den högsta hyresutvecklingen, något som Fastighetsägarna ifrågasätter. Förvisso är den genomsnittliga hyran högst i Stockholm. Jämfört med Åsele i Norrlands inland, där hyrorna är lägst, skiljer det i genomsnitt 66 procent. I jämförelse med villapriserna är dock differensen liten. Enligt Fastighetsägarnas beräkningar är genomsnittsvillan 1951 procent dyrare i Stockholm än i Åsele.
– Rapporten är ett motargument till dem som säger att marknaden bär skulden för att vi har bostadsbrist. Men dagens hyressättning liknar inte så mycket en vanlig marknad.
Prissättningen på villor och bostadsrätter är ju fri. Men byggandet av dessa boenden går ju inte heller så snabbt som många skulle önska?
– Nej, det går inte att förenkla bostadsbristen till att vi får mer värderingsstyrda hyror löses alla problem. Det räcker inte med en åtgärd. Det krävs reformer både för ökad nybyggnation och mer rörlighet i det befintliga beståndet, säger David Björnberg.
Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningens riksförbund, anser att rapporten är usel och ”snurrig värre”.
– Rapporten visar att skillnaden mellan befolkningsutveckling och hyresförändring är svag. Det stämmer i och för sig, men det ska inte heller finnas något samband. Hyrorna förhandlas utifrån kostnaderna för att äga och förvalta fastigheter.
Han anser dessutom att fyra år är alldeles för kort tid för att kunna dra slutsatser. Lägger man till ytterligare fem år, så skulle jämförelsen helt falla omkull. Att koppla prisutvecklingen på villor och bostadsrätter till hyreshöjningarna, är också helt fel, enligt Erik Elmgren.
– Vi har inte ett sådant system och vi ska inte ha det. På orter där villapriserna gått ner, ska hyrorna då sänkas, frågar sig Erik Elmgren.