Annons

Fastighetsägarna ser många hinder för nybygge

Växjö Fastighetsägarna Syd vill skapa en debatt om byggandet av hyresrätter i Växjö. Det byggs för få, är budskapet. Och Hyresgästföreningen håller med. Men de hinder som Fastighetsägarna ser håller Hyresgästföreningen bara delvis med om.
Fastighetsägarna anser att det är för dyrt och svårt att få köpa mark och att bygga, samt att hyressättningssystemet sätter käppar i hjulet för dem, liksom kravet på att bygga bostäder som är tillgängliga för funktionshindrade.
Ifall dessa hinder undanröjdes skulle byggandet öka avsevärt, menar Fastighetsägarna. Av de 23 privata fastighetsägare i Växjö som besvarat Fastighetsägarnas enkät skulle i så fall fem kunna tänka sig att bygga 125 lägenheter vardera. Årligen, under en femårsperiod.
– Hyresbostaden är en bristvara i Växjö. Om man blickar framåt kommer den att vara det även framöver på grund av låg nyproduktion och stor inflyttning. Det finns flera möjligheter att minska och påverka hindren och kan detta göras ser vi stora möjligheter att produktionen av hyresbostäder kan komma igång, säger Stefan Lindvall, vd för Fastighetsägarna Syd, i ett pressmeddelande.
 
Hyresgästföreningen Sydosts förhandlingschef Peter Svensson håller bitvis med Fastighetsägarna. Han anser att Växjö kommun har en kortsiktig politik när det gäller mark där de ser mer till intäkterna vid köpet än de långsiktiga intäkterna som kommer av att fler människor kan bosätta sig i kommunen.
– Huvudproblemet är den orättvisa skattepolitiken och den orättvisa bostadspolitiken. Det finns gott om subventioner för boende, men det finns inte ett bidrag att få för att bygga hyresbostäder.
 
När det gäller Fastighetsägarnas ständiga stötesten hyressättningssystemet skiljer sig inte oväntat Hyresgästföreningens ståndpunkt.
– Det är ett fantasifoster hos Fastighetsägarna. Hyressättningen har ett skydd mot ocker, säger Peter Svensson.
Hyrorna hos de allmännyttiga bostadsbolagen sätts så att varje hyreskrona ska ha täckning i bolagets kostnader och så att det sa bära sig ekonomiskt.
– Sedan ett par år finns möjlighet att förhandla om presumtionshyra (hyror i nyproduktion) där man förhandlar på den faktiskt kostnaden och där hyran är skyddad i tio år. Vi har upprepade gånger erbjudit Fastighetsägarna att ha sådana förhandlingar, men det finns inget intresse, säger Peter Svensson och tillägger att dagens hyressättningssystem gynnar de privata fastighetsägarna.

Annons
Läs också De bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna HGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica! Strid om hyrorna i Norrtälje – Fastighetsägarna vill höja med tolv procent medan Hyresgästföreningen kontrar med nollbud Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.