Annons

Fastighetsägarnas utspel upprör hyresbas

Nyheter ​Hyresregleringen kommer att kosta Stockholm 250 miljarder kronor de närmaste 20 åren, enligt beräkning gjord av Fastighetsägarna i Stockholm. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är upprörd:– Resonemanget är inkonsekvent och ologiskt. Ska man bidra till tillväxten ska man bygga bostäder åt nyinflyttade kassabiträden och busschaufförer, inte kämpa för höjda hyror, säger hon.

​I en debattartikel i Dagens Industri går Fastighetsägarna i Stockholms vd, Christer Jansson, tillsammans med Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare, till angrepp mot det svenska hyressättningssystemet. Det hämmar bostadsbyggandet och därmed tillväxten. Fram till 2030 kommer det ha kostat Stockholmsregionen 250 miljarder kronor i utebliven ekonomisk tillväxt, enligt Fastighetsägarna och Handelskammaren.

Annons
 
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är upprörd.
 
– Det är gammal skåpmat. Fastighetsägarna vet att om hyrorna släpps fria kommer de att höjas. De kommer att tjäna mer pengar, men det kommer inte att bidra till Stockholms tillväxt som är beroende av all arbetskraft som vill komma hit och jobba. Kassabiträden och busschaufförer har inte råd att betala vilka hyror som helst. Och var ska de som bor i lägenheter, vars hyror kommer att chockhöjas, ta vägen, frågar sig Barbro Engman.
 
Med en uppgörelse som godtagits av Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, och Sabo, de kommunala bostadsbolagens organisation, som grund, förändrade regeringen nyligen reglerna för hur hyrorna förhandlas och spelreglerna för de kommunala bostadsbolagen. Bland annat är de inte längre normerande för hur de privata hyrorna sätts. Men nu tycks Fastighetsägarna inte riktigt nöjda.
 
– Jag tycker det är så dåligt. I stället för att visa lojalitet mot den uppgörelse vi träffat, och få den att fungera i praktiken, fortsätter Fastighetsägarna driva frågan om fri hyressättning. Vi skulle aldrig driva en kampanj för att återinföra allmännyttans hyrestak. Jag är besviken, säger Barbro Engman.  

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.