Annons

Hyr hus – nekas hyressänkning

Eslöv Hyresgästerna i Eslöv vill ha tillbaka 42 451 kronor av sin hyresvärd. Men eftersom hyresnämnden anser att det är lagen om uthyrning av egen bostad som gäller har hyresgästerna inte rätt till retroaktiv hyressänkning.
Foto: Fredrik Rubin
Hyresnämnden i Malmö anser att det är lagen om egen uthyrning av bostad som gäller för hyresgästerna i Eslöv.

Hyresgästerna menar att månadshyran för stugan i Eslöv är för hög och borde vara 3 900 kronor istället för 10 900 kronor. Eftersom paret har bott i bostaden i ett drygt halvår anser de sig ha rätt att få tillbaka 42 451 kronor av den privata värden. Uthyraren är av en annan åsikt och hävdar istället att hyran borde höjas med 500 kronor i månaden.

Hyresgästerna har anlitat en juristbyrå som har specialiserat sig på att försöka få tillbaka pengar på hyror de anser är oskäliga. Enligt de handlingar som har skickats in till hyresnämnden i Malmö anser juristbyrån att ärendet ska handläggas enligt hyreslagens regler. Det innebär bland annat att hyresgästerna har möjlighet att få tillbaks eventuell överhyra retroaktivt samt att hyresnivån fastställs utifrån bruksvärdet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden är av en annan åsikt. Nämnden menar att ärendet ska handläggas enligt lagen om uthyrning av egen bostad. Detta eftersom det handlar om en privatperson som hyr ut en bostad på sin egen tomt. När lagen om uthyrning av egen bostad tillämpas är det inte möjligt att få retroaktiva hyressänkningar. Hyran kan tidigast ändras från den dag som ansökan om ändring av hyran kom in till hyresnämnden.

Annons

Enligt hyresnämnden skulle en ny hyra i detta fall börja gälla först 1 maj. Eftersom hyresgästerna har sagt upp sitt hyresavtal och flyttar redan i april anser nämnden inte att det finns någon mening med undersöka om hyran är skälig eller inte.

Hyresrådet Susanne Björkman Ragnarsson berättar att det är ovanligt att det råder oenighet om vilken lag som ska tillämpas vid bostadsuthyrning.

Annons
Läs ocksåSkjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs uppSkottlossning, Sollentuna, Sollentunahem

– Även om sådana fall förekommer då och då vid hyresnämnden i Malmö, säger hon.

Fakta: Då gäller lagen om egen uthyrning av bostad

Lagen om egen uthyrning av bostad gäller när en privatperson hyr ut sin bostadsrätt, ägarlägenhet eller villa för annat än fritidsändamål.

Om det är två bostäder som hyrs ut gäller bara lagen om egen uthyrning av bostad för den första upplåtelsen.

När en hyresrätt hyrs i andra hand eller när uthyrningen sker som en del i näringsverksamhet är det hyreslagen som gäller.

Har hyresavtalet ingåtts före den 1 februari 2013 är det hyreslagen som ska tillämpas.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.