Annons

Felparkerad cykel ledde till att hyresgäst förlorade kontraktet

Luleå Dödshot och misshandel är skäl nog att bli av med hyreskontraktet. Detta enligt hovrätten, som river upp en dom i hyresnämnden.
cykel
Foto: Pixabay

Allt började med att hyresgästen inte fick gehör när han bad bostadsbolagets fastighetsskötare att flytta på en cykel som han ansåg vara olämpligt placerad.

De inblandade har berättat olika versioner om vad som sedan skedde. Klart är att bostadsbolaget beslutade att säga upp kontraktet då hyresgästen ansågs ha hotat och misshandlat några av deras anställda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen tog med hjälp av Hyresgästföreningen ärendet till hyresnämnden.

Annons

När ärendet i våras avgjordes beslutades det att hyresgästen, en man i Luleå, skulle få bo kvar. Detta då värden ville vräka mannen utan att först försöka att komma till rätta med problemen på annan väg.

”Hyresvärden har sagt upp hyresgästens bostadhyresavtal till avtalstidens utgång, den
31 maj 2018, utan att först anmana hyresgästen till rättelse och informera
Socialnämnden”, konstaterade hyresnämnden.

Läs ocksåHot ledde till uppsägning

”Eftersom hyresvärden åberopat förverkande som upphörsgrund utan
att iaktta den procedur som hyreslagen anvisar när hyresvärden åberopar särskilt
allvarliga störningar (se 12 kap tredje stycket och 43 § första stycket 2 jordabalken),
kan hyresgästen inte skiljas från lägenheten utan att hyresvärden iakttagit reglerna om
särskilt allvarliga störningar.”

Annons

Rikshem Bostäder Luleå överklagade domen och nu har Svea hovrätt avgjort ärendet till deras fördel. Domstolen bifaller yrkandet att hyresavtalet upphörde redan den 31 maj. Mannen behöver dock inte flytta ut förrän den sista januari nästa år – på dagen ett år efter att han dödshotade tre av bostadsbolagets anställda och sparkade en av dem. Domen kan inte överklagas.

Läs också Kvinna blev misshandlad – hotades med uppsägning De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.