HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fick köpa radhus mot hyresrätt

Göteborg För att sälja sitt attraktiva radhus i västra Göteborg krävde ägaren att få en hyresrätt i gengäld. Nu får hon byta till sig en lägenhet i Haga, trots värdens protester.

Småbarnsfamiljen i Haga började växa ur sin trea och letade sedan länge nytt boende. Framför allt sökte de bostad i ett specifikt, och populärt, område med radhus och villor i västra Göteborg.

Till slut fann de ett radhus som skulle passa familjen perfekt. Husets ägare ville sälja och flytta till något mindre. Men med tanke på Göteborgs tuffa bostadsmarknad ville hon försäkra sig om att ha någonstans att ta vägen. Därför var försäljningen villkorad: köparen måste kunna erbjuda en lägenhet i utbyte.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Parterna kom överens, och skrev kontrakt. Men parets hyresvärd ville inte gå med på bytet. Bolaget ansåg inte att hyresgästerna hade tillräckligt goda skäl. Därför blev affären ett fall för hyresnämnden.

I rätten framhöll småbarnsfamiljen att de letat bostad i det aktuella området i flera år, men att utbudet har varit mycket begränsat. Bland annat vill de bo just där eftersom de har släkt i närheten, som de samarbetar med om förskolehämtningar och annan vardagslogistik.

Annons

Säljarens mäklare har gått igenom försäljningar och huspriser i det aktuella området de senaste två åren. Bara ett fåtal hus har varit till salu. Det pris småbarnsfamiljen erbjudit sig att betala ligger över genomsnittspriset för dessa försäljningar.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Och nu ger juridiken grönt ljus för affären. En rimlig prislapp och en långvarig bostadsjakt i ett område med magert utbud är tillräckligt goda skäl för att bevilja ett byte, anser hyresnämnden.

Säljaren anses inte ha köpt hyreskontraktet eftersom överlåtelsen är marknadsmässig, utan något rabatterat kompispris. Det spelar heller ingen roll att hyreslägenheten byts mot en köpt bostad: lagen ger en hyresgäst möjlighet att genom byte skaffa ”en annan bostad”, oavsett vilken sorts boende bytet gäller.

Annons

Hyresnämndens beslut är enhälligt, och kan inte överklagas.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt
Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.