Annons

Filson filmar livet i Araby

Växjö Filson Ali är på gång med en spelfilm om ungas liv. Det handlar om utanförskap och identitet. Filmen ska göras i miljonprogramsområdet Araby, tillsammans med dess ungdomar.
Foto: Linda Alfons
Genom filmens värld vill Filson Ali fånga upp ungdomar i Araby i Växjö. Integrationsprojektet handlar om att tillsammans med ungdomarna skapa en spelfilm.

Filson Ali är i uppstarten av ett integrationsprojekt i Växjö som handlar om att genom filmens värld fånga upp ungdomar i Araby.

Varför denna film?

Läs ocksåTusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner - trots bostadsbristTomma lägenheter. Julia Jutengren i ett halvtomt hyreshus i Växjö

– Jag har mina rötter i Araby och växte upp där. Det är där jag har fått min styrka och mina verktyg för livet. Det var som om hela världen fanns i en stadsdel. När jag flyttade till New York var det lite som att bo på Araby. Jag träffade samma mångfald, även om det självklart finns skillnader, berättar Filson Ali och fortsätter:

– När jag förlorade min systerson hittade vi anteckningsböcker, det var dagböcker där han skrev om sin värld. Det handlade om utanförskap, fördomar, identitetskris. Han ifrågasatte allt om den världen och det var ju precis som jag kände mig innan jag flyttade.

Varför flyttade du?

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

– Efter gymnasiet jobbade jag lite och kände att jag behövde komma ut hemifrån. Hitta mig själv, hitta möjligheten att hitta mig själv. Det var den känslan men det förstod jag inte just då utan det har jag gjort senare.

Annons

Du har bott tio år i New York. Har du hittat dig själv?

– Jo, på flera sätt. Plötsligt möttes jag inte längre av frågan Men var kommer du från, egentligen? Jag blev nästan stum i början och tänkte att är det så här det känns att slippa det där egentligen. Det var jätteskönt. Och det var roligt att många tyckte att det var coolt att jag kommer från Sverige. Av det fick jag uppleva att man kan lära känna en människa utifrån vem människan är och inte utifrån ålder, yrke, kön, hudfärg och så vidare. Jag fick vara den jag ville vara.

Läs ocksåHär jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”Mattias Gabro från idrottsföreningen GIF Borås hjälper Sam Sejdi och Jac Backelin att spänna upp pingisnätet i Sjöbohallen.

Filmprojektet heter ”Play and Rewind”. Varför då?

– Filosofin bakom är att Play är det pågående livet, vad gör vi, är vi engagerade, vad händer i vår vardag. Rewind är att återblicka, ta lärdom och hitta utvecklingsmöjligheter.

Stämmer den bild som ges i media av Araby?

Annons

– Nej, Araby beskrivs ofta negativt, men när jag åker dit upplever jag den mest kärleksfulla och positiva platsen. Det finns så många fördomar. Vilket hopp ger det till unga som bor där?

Hur menar du?

– Ta ditt kontor på jobbet till exempel. Dina kollegor börjar säga till varandra att gå inte in till Annika, undvik det. Det är inte bra där. Var kort mot henne. Kollegorna slutar komma, pratar knappt med dig och till slut tror jag inte att du hade vågat lämna ditt kontor, även om beskrivningen av dig inte stämmer utan är fördomar.

– Det jag vill göra är att synliggöra ungdomarnas perspektiv med inspiration från min systerson. Min ambition är att förändra bilden och ge ungdomarna hopp.

Fakta: FILSON ALI

Ålder: Född på 80-talet.

Yrke: Filmskapare och adjungerad professor vid Long Island University.

Bor: Hyrestrea i Brooklyn, New York, och hos sin familj i Växjö.

Aktuell: Startar ett integrationsprojekt där hon tillsammans med ungdomar i Araby ska skapa en långfilm.

Läs också I Växthuskafét frodas både blommor och integration Pippi tog Fabienne till Sverige – "fredagsfikat det bästa jag vet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.