Annons

Pippi tog Fabienne till Sverige – ”fredagsfikat det bästa jag vet”

Ludvika En kompis från Finland, Pippi Långstrump och en kärlek till barn. Där har ni den korta versionen av varför schweiziska Fabienne Hertig, 24, jobbar som förskollärare i Ludvika.
Foto: Mattias Frödén
Fabienne Hertig gillar Dalarna och Ludvika. "Jag räknar med att vara här i minst två-tre år. Sedan får vi se vad som händer."

I oktober förra året flyttade du helt själv till Sverige och Ludvika. Varför?
– Min bästa kompis heter Amanda och är från Finland. Vi träffades när vi var små, när hon bodde i Schweiz. När hon var nio år flyttade hon hem igen, men vi fortsatte att hålla kontakten och på somrarna hälsade vi på varandra. Och när jag hade varit på besök i Finland blev det alltid ett stopp i Sverige på vägen hem. Så jag har alltid tyckt om Sverige och särskilt den svenska sommaren – jordgubbarna, havet och sjöarna. Det är väldigt mycket Mio min Mio.

Astrid Lindgren, ja. Det är också en av anledningarna till att du fastnade för Sverige?
– Ja, mamma och pappa brukade läsa hennes berättelser för mig och min syster. Och jag tyckte bäst om, förstås, Pippi Långstrump.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varför just Pippi?
– Hon var precis tvärtemot hur jag var. Hon vågade allting, var modig och rättfram. Men framför allt var hon väldigt snäll.

Men snäll är väl du också?
– Ja, det är jag nog (skratt).

Annons

Du pratar perfekt svenska, till på köpet med en liten men ändå tydlig Ludvikadialekt. Du måste ha otroligt lätt för språk!
– Haha, jag har alltid tagit till mig dialekter ganska snabbt. I början var det många som sa att jag lät som Mumintrollet eftersom jag mest hade pratat med Amanda.
– Jag har lärt mig svenska genom henne och hennes familj, plus att jag läste svenska efter gymnasiet.

Läs ocksåTingsrätten gjorde fel – rättegången om balkongfallet i Ludvika måste tas om

Att du hamnade i Ludvika var lite av en slump. Det var här du fick jobb helt enkelt. Hur trivs du?
– Väldigt bra. Stan är lagom stor, den kanske inte har så jättemycket att erbjuda men det räcker för mig. Och jag gillar mitt jobb jättemycket, kollegorna och barnen. Det är så givande och ingen dag är den andra lik.
– Jag har alltid tyckt om barn, det var därför jag blev förskollärare.

Och hur är vi svenskar då?
–Ni gillar att fika mycket och där passar jag in. Fredagsfikat på jobbet är det bästa jag vet (skratt). Sedan tycker jag att svenskar är bättre på att skilja på fritid och jobb jämfört med schweizare. Ni är mer balanserade här.

Annons

Vad säger din familj om att du bor i Sverige?
– De är glada för att jag trivs så bra, men framför allt mamma saknar mig. Hon och pappa hjälpte mig med flytten hit i höstas, men pandemin har gjort att jag inte har kunnat åka hem till Schweiz och de har inte kunnat hälsa på mig. Men till sommaren hoppas jag att hela familjen kan komma hit.

Läs ocksåCatherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Och hur är det med din hemlängtan?
– Visst har jag hemlängtan och under jul och påsk kändes det väldigt konstigt att vara så långt borta från familjen. Men oftast är det inte så farligt i och med att jag trivs så bra på jobbet och i Ludvika.

Fakta: Mer om Fabienne Hertig

Kommer från: Tysktalande delen av Schweiz, samhället Fislisbach (5 571 invånare), 30 kilometer från Zürich.
Familj: Pappa, mamma och lillasyster.
Bor: Tvåa i Ludvika.
Yrke: Utbildad förskollärare.
Gör på fritiden: Läser väldigt mycket, mest fantasy. Cyklar och promenerar för att upptäcka Ludvika.

Läs också Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.