Annons

Fittjamammor startar svenskakurs i bostadsområde

Botkyrka De nattvandrar och träffas och stickar. Nu startar Kvinnokraft Fittja också en svenskakurs för kvinnor med invandrarbakgrund. ”Vi lever i Sverige, vi vill prata svenska”, säger Fatma Ipek, ordförande för föreningen.
Foto: Kenneth Samuelsson
Gülbeyaz Sönmez, Fatma Ipek, Makbule Cakmak, Latife Alp, Döne Zengin och Yaren Zengin träffas för att sticka i Fittja Gård. Den 25 februari börjar svenskakursen i lokalen

Kvinnorna runt bordet i rummet på Fittja gård sitter och stickar. Fatma Ipek berättar om hur Kvinnokraft Fittja bildades för några år sedan i samband med att kvinnor och män nattvandrade i Fittja.

– Männen ville bara bestämma hela tiden och vi tröttnade på det och startade en egen grupp med bara kvinnor som nattvandrar. Varför ska bara männen bestämma, vi är också människor, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På frågan varför just Fatma Ipek är ledaren som tog initiativ till Kvinnokraft Fittja säger hon.
– Jag tycker det är viktigt att alla får bestämma, så är det hemma mellan mig och min man. Tidigare bodde jag i Tranås där var bättre, i Fittja känns det som man lever som förr i tiden, det måste förändras, säger hon.

Några kvinnor runt bordet flikar in i samtalet och säger att det är viktigt med demokrati, att alla får vara med och bestämma.
– Hon är orädd, hon är feminist, säger Gulbeyaz Sönmez och Latife Alp i munnen på varandra.

Annons

Föreningen har vuxit och består i dag av 25-30 kvinnor, majoriteteten är hyresgäster hos Botkyrkabyggen, några hos Willhem. Idag nattvandrar två olika kvinnogrupper varje fredag och lördag och samarbetar med polisen och kommunen.
– Ungdomarna lyssnar på oss, när de kastade sten mot polisen så pratade vi med dem och då slutade de. Men vi skulle behöva ha hjälp med en egen lokal som vi kan vara i, säger hon.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Förutom att nattvandra har de anordnat en engelskakurs och varje onsdag träffas de och stickar. Näst på tur står en datakurs i vår och den 25 februari startar de en kurs i svenska för att kvinnor som bott i Sverige i många år ska bättra på sin svenska.
– Många har bott här i 17 år men kan ändå inte bra svenska. De kan göra sig förstådda i Fittja för här pratar många turkiska men inte i stan eller i övriga samhället. Det är jätteviktigt att lära sig språket, säger Fatma Ipek.

Hennes mål är att samhället ska bli mer jämställt och att kvinnorna ska bli mer integrerade i det svenska samhället. Hon säger att hon lever som hon lär och att hon har försökt uppfostra sina fem flickor på samma sätt som de två pojkarna.
– Vi måste lära oss svensk kultur, vi lever här och inte i Turkiet. Vi ska kunna gå på restaurang eller simma utan att någon säger att vi inte får det, säger hon.

Annons

Och engagemanget bland Fittjas kvinnor har spritt sig. Förra helgen var Elisabeth Svantesson moderaternas vice partiordförande med och nattvandrade och lovordade kraften från kvinnorna.
– Många har hört av sig, de ringde från Malmö och vill starta nattvandring för kvinnor där med, säger hon.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.
Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.