Så gör du konditorn Cornelias smöriga och juliga saffransbullar

Nyheter Barndomens slickande av skålar i mormors kök väckte kärleken till bakning. I Cornelias juldoftande tvåa vankas nougat, marsipankulor och smörstinna saffransbullar.
Cornelia Jensen vet hur du får perfekt gräddade saffransbullar till jul.
Foto: Frida Ekman
Cornelia Jensen vet hur du får perfekt gräddade saffransbullar till jul.

Det är med precision och fingertopps­känsla som Cornelia Jensen drar, ­vrider och snurrar ihop strängar av elastisk, gul deg till perfekt ­jämnstora nystan. En ­lekman riskerar att sucka avundsjukt. Men så är hon också ­konditor – och har ägnat ett otal ­timmar åt att träna sig till fulländning.

– Det är det här momentet jag ­tycker är allra roligast – när man får vara ­kreativ. Degen kan vikas och snurras på så många olika sätt. Beroende på vad du känner för kan du göra snäckor, nystan eller längder.

Minns mormor med bullarnas hjälp

Doften av saffran får henne att ­tänka på julen, på familjen som ­samlas ­hemma i barndomsvillan – och på mormor. ­Under uppväxten var det ­tradition att Cornelia och hennes lillasyster – och ­senare även ­deras lillebror – åkte hem till mormor och morfar runt första ­advent för att baka julgodis under en helg. Där ­gjorde de ”vit pepparkaka” – ett slags ­mördegskakor formade som pepparkakor – men också wiener­nougat, Mozart­kulor och pepparkakshus.

– Vi fikade mycket och fick alltid slicka ur skålarna. Jag ser tillbaka på den tiden och tänker på hur mysigt det var.

Gör julgodis trots hektisk bistromånad

Inte helt otippat var det där ­bakglädjen föddes – och ledde till att hon i dag ­skapar sötsaker både på jobbet och fritiden. Trots att december är en hektisk månad på bistron där hon ­arbetar tar hon sig tid att göra julgodis även ­hemma. Och det blir minst ett par ­satser saffransbullar med vanilj, mandel och smör.

– Det finns inget bättre än en varm bulle till eftermiddagskaffet när hela lägenheten doftar nygräddat och det snöar utomhus.

Fakta: Cornelias saffransbullar med vanilj

Det här behöver du (ca 30 bullar):
Fyllning:
250 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse
Saffransdeg:
50 gram jäst
500 gram standardmjölk 3%
1 gram saffran
250 gram rumstempererat smör
200 gram strösocker
Ca 900 gram vetemjöl
1 tsk salt
Pensling:
1 ägg
Liten skvätt vatten
En nypa salt
Topping:
Pärlsocker eller mandelspån
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till ­fyllningen och rör till en jämn smet. Ställ åt sidan.
2. Smula ner jästen i en bunke. ­Tillsätt mjölken och blanda tills jästen är helt upplöst. Blanda i ­saffranet.
3. Tillsätt hälften av mjölet i ­mjölkblandningen samt de övriga ­ingredienserna utom saltet.
4. Knåda till en smidig deg. ­Addera resten av mjölet samt saltet och ­knåda degen i ytterligare 20 ­minuter.
5. Kavla ut degen på mjölat bord och bred på fyllningen. Forma ­bullarna och placera dem på bakplåts­pappersklädda plåtar.
6. Täck med bakdukar och låt jäsa i ca 2–3 timmar (bullarna ska dubbla i storlek).
7. Värm ugnen till 200 grader. Vispa ihop ägg, vatten och en nypa salt och pensla bullarna. Toppa med ­pärlsocker eller mandelspån.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.