Så gör du konditorn Cornelias smöriga och juliga saffransbullar
![Cornelia Jensen vet hur du får perfekt gräddade saffransbullar till jul.](/app/uploads/2024/12/saffran.jpg)
Det är med precision och fingertoppskänsla som Cornelia Jensen drar, vrider och snurrar ihop strängar av elastisk, gul deg till perfekt jämnstora nystan. En lekman riskerar att sucka avundsjukt. Men så är hon också konditor – och har ägnat ett otal timmar åt att träna sig till fulländning.
– Det är det här momentet jag tycker är allra roligast – när man får vara kreativ. Degen kan vikas och snurras på så många olika sätt. Beroende på vad du känner för kan du göra snäckor, nystan eller längder.
Minns mormor med bullarnas hjälp
Doften av saffran får henne att tänka på julen, på familjen som samlas hemma i barndomsvillan – och på mormor. Under uppväxten var det tradition att Cornelia och hennes lillasyster – och senare även deras lillebror – åkte hem till mormor och morfar runt första advent för att baka julgodis under en helg. Där gjorde de ”vit pepparkaka” – ett slags mördegskakor formade som pepparkakor – men också wienernougat, Mozartkulor och pepparkakshus.
– Vi fikade mycket och fick alltid slicka ur skålarna. Jag ser tillbaka på den tiden och tänker på hur mysigt det var.
Gör julgodis trots hektisk bistromånad
Inte helt otippat var det där bakglädjen föddes – och ledde till att hon i dag skapar sötsaker både på jobbet och fritiden. Trots att december är en hektisk månad på bistron där hon arbetar tar hon sig tid att göra julgodis även hemma. Och det blir minst ett par satser saffransbullar med vanilj, mandel och smör.
– Det finns inget bättre än en varm bulle till eftermiddagskaffet när hela lägenheten doftar nygräddat och det snöar utomhus.
Det här behöver du (ca 30 bullar):
Fyllning:
250 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse
Saffransdeg:
50 gram jäst
500 gram standardmjölk 3%
1 gram saffran
250 gram rumstempererat smör
200 gram strösocker
Ca 900 gram vetemjöl
1 tsk salt
Pensling:
1 ägg
Liten skvätt vatten
En nypa salt
Topping:
Pärlsocker eller mandelspån
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till fyllningen och rör till en jämn smet. Ställ åt sidan.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen är helt upplöst. Blanda i saffranet.
3. Tillsätt hälften av mjölet i mjölkblandningen samt de övriga ingredienserna utom saltet.
4. Knåda till en smidig deg. Addera resten av mjölet samt saltet och knåda degen i ytterligare 20 minuter.
5. Kavla ut degen på mjölat bord och bred på fyllningen. Forma bullarna och placera dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
6. Täck med bakdukar och låt jäsa i ca 2–3 timmar (bullarna ska dubbla i storlek).
7. Värm ugnen till 200 grader. Vispa ihop ägg, vatten och en nypa salt och pensla bullarna. Toppa med pärlsocker eller mandelspån.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.