Annons

Fler funktionshindrade får nej av hyresvärden

Stockholm Det är inte självklart att den som är funktionshindrad får hjälp att anpassa sin lägenhet. Det är hyresvärden som har sista ordet. Och risken att få nej har ökat.

Det kanske handlar om att ta bort trösklarna för att kunna röra sig fritt med rullatorn. Eller att få en trapphiss för att du ska kunna ta dig ut ur lägenheten. Oavsett vad du vill ha utfört i lägenheten är det din värd som bestämmer vad du får göra.

Hem & Hyras granskning visar att de flesta fastighetsägare i Stockholms län säger ja till bostadsanpassning. Men granskningen visar också att antalet fall där fastighetsägare säger nej har mer än fördubblats i Stockholms län mellan åren 2007 och 2014.

Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek

Under 2007 ansökte 16 265 personer om bidrag. Av dessa fick 41 funktionshindrade nej på sin ansökan för att hyresvärden sade nej.

Under 2014 hade antalet fall där hyresvärden stoppade bostadsanpassningen ökat till 110 stycken, en ökning med cirka 170 procent. Samtidigt hade antalet ansökningar ökat till 19 095, cirka 20 procent. 

En person som fick kämpa sig till bostadsanpassning är  hyresgästen Therese Kahnberg, som är funktionshindrad. Under en period när hon hade magproblem kunde hon utstöta ljud vilket gjorde att grannarna hävdade att de stördes och ville att lägenheten skulle ljudisoleras. Hon ansökte om bostadsanpassningsbidrag, vilket kommunen godkände.

Läs ocksåHär riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögelJörgen Ax har väntat länge, och hittills förgäves, på en lägenhet anpassad efter hans behov.

Men ljudisoleringen blev inte av. Skälet var fastighetsägaren måste godkänna anpassningen. Men även intyga att hyresgästen inte måste återställa lägenheten vid till exempel flytt.

Den aktuella  bostadsrättsföreningen sade ja till bostadsanpassningen, men strök meningen där det står att hyresgästen inte är skyldig att återställa lägenheten. Något som ledde till att staden inte kunde säga ja.

Annons

Därefter kämpade Elsy Kahnberg, mamma till Therese, för att bostadsrättsföreningen skulle ändra sig och godkänna anpassningen utan att stryka meningen i avtalet.

Läs ocksåOfrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest"Nora Eklöv och Siv Johansson, som båda två påverkats av dålig snöröjning.

– Det var jättejobbigt, men till sist gick de med på det.

Efter ett halvårs försening gjordes lägenheten i ordning och Therese Kahnberg kunde bo kvar.

Håkan Aronsson på Boverket, expert på bostadsanpassning, tror att ökningen av antalet hyresvärdar som säger nej till att  bostadsanpassa lägenheter kan bero på bostadsbristen.

–  Tycker man som fastighetsägare att det är jobbigt att bostadsanpassa står det ju folk på kö som vill ha lägenheten, säger han.

Under 2014 fick 51 personer i Stockholms stad inte anpassat sin lägenhet på grund av att fastighetsägaren sade nej. Men Linda Vonstad, Stockholm stad, menar att det är fler i verkligheten.

Annons

– Vi får telefonsamtal från människor som säger att de inte kommer att söka bidrag eftersom de vet att fastighetsägaren ändå kommer att säga nej.

Hon berättar att vissa värdar ställer villkor för att anpassa lägenheten för funktionshindrade.

– I ett fall fick en hyresgäst en ny elspis av kommunen. Men trots att värden fick tillbaka sin gamla spis och en ny, ville han ha ytterligare över 2 000 kronor.

Rikard Silverfur, Fastighetsägarna Sverige, säger att de flesta värdar går med på att anpassa lägenheterna. Men han förstår de som säger nej på grund av att de inte vet om de får bidrag för att återställa lägenheten om hyresgästen flyttar.

– Vi skulle gärna se en lagändring så att de som anpassar lägenheten automatiskt får återställningsbidrag.

Fakta: Bostadsanpassning

Hyresgäster med funktionshinder kan söka bidrag till anpassning av lägenheten. Men anpassningen kräver att din hyresvärd säger ja.

Under 2007 stoppade Stockholms läns fastighetsägare 41 personer från att få bostadsanpassning. År 2014 hade siffran ökat till 110 stycken i länet.

Läs också Maj-Britt, 73, fånge hemma i sommarhettan – värden vägrar installera hiss Värdens nej låser in rullstolsburna Tina i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.