HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler hus ska rivas när Mölndals centrum görs om

Mölndal De två husen på Bergmansgatan 4–10 i Mölndals centrum kommer med stor sannolikhet att rivas med start nästa höst.
Foto: Magnus Åsblad
Bergmansgatan 8-10 ligger precis invid Mölndals torg.

Att Mölndals centrum ska byggas om rejält de kommande åren är knappast någon överraskning för kommunens invånare. Nya kvarter börjar poppa upp och på sina håll har gamla hus fått rivas.

Men kommunens planer på ett centrum med mer ”stadskänsla” riskerar att samtidigt drabba stadsdelens hyresgäster.

Läs ocksåVem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.

Bergmansgatan 4–12 ägs av kommunala Mölndalsbostäder, och består av tre huskroppar precis intill Mölndals torg. Eftersom husen är från sent 70-tal behöver de snart rustas upp, och från början hade Mölndalsbostäder en idé om att renovera upp fastigheterna och samtidigt bygga på nytt.

I planerna ingick tankar om att bygga två nya våningar med bostäder ovanpå de existerande husen, och att bygga ut lokalerna i bottenplan till större butiksytor. Allt för att både rusta upp de existerande fastigheterna, öka antalet nya lägenheter och göra om Bergmansgatan till en ”stadsgata”.

Men någonstans under resans gång ändrades planen. I oktober förra året fattade nämligen Mölndalsbostäders styrelse ett investeringsbeslut som går ut på att husen på Bergmansgatan 4-10 ska rivas. Bergmansgatan 12, däremot, tillåts stå kvar, men lägenheterna längst ned i huset görs om till butikslokaler.

Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.

Anledningen är att kostnaden för de planerade åtgärderna är så pass mycket större än de framtida hyresintäkterna – även om man räknar in de extra lägenheter man planerade att bygga ovanpå.

Därför föreslås det istället att de två husen på Bergmansgatan 4–10 rivs, och att helt nya fastigheter byggs upp istället. Antalet lägenheter kommer då att uppgå till drygt 100 stycken, jämfört med det 40-tal som finns på Bergmansgatan 4–10 idag.

Just nu jobbar Mölndalsbostäder med att göra mer detaljerade beräkningar av det nya projektet. Ett ytterligare styrelsebeslut ska fattas i höst om att ge grönt ljus åt rivningen, som i så fall startar sista kvartalet 2017.

Läs ocksåKämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Men Mölndalsbostäder har redan informerat de boende om planerna, och fastighetsutvecklingschefen Mats Andersson medger att ”det mesta” talar för att husen kommer att rivas.

– Husen är färdigställda 1977, så vi har ju brottats med frågan om det är rätt att riva så pass nya hus, säger han.

– Med tanke på det finns en bred politisk enighet om att förnya innerstaden och att vi har som mål att förtäta området, så tror vi det. Men i slutändan är det förstås politikernas beslut, säger han.

De hyresgäster som har förstahandskontrakt kommer att få ersättningslägenheter inom Mölndalsbostäders bestånd.

Läs också Skräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till" Bygge på Vadholmen splittrar Munkbos styrelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.