Fler värdar höjer hyran utan färdig förhandling

Nyheter När förhandlingarna strandar väljer allt fler värdar att skicka ut besked om den nya hyran direkt. Betala den gamla hyran, råder Hyresgästföreningen.

Hyran brukar höjas varje år. Hur mycket avgörs i de flesta fall i förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägaren. Kommer man inte överens finns olika vägar att gå. 

Om värden är ett kommunalt bolag som är medlem i branschorganisationen Sabo beslutar i sista hans Hyresmarknadskommittén om höjningen. Är det en privat värd hamnar avgörandet på hyresnämndens bord.

Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.

När fastighetsägaren och Hyresgästföreningen inte kommer överens väljer somliga värdar att frånträda förhandlingen och direktavisera hyran, det vill säga skicka ut avier med den hyran man vill ha, utan att den blivit fastställd i hyresnämnden. Det har blivit vanligare att värdarna agerar på det viset, enligt P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Han uppskattar att det berör ett tusental lägenheter varje år. 

Ofta kommer den nya hyran tillsammans med en information om situationen, ibland väljer värden att enbart ändra beloppet på den månatliga avin.

Om du som hyresgäst betalar den nya hyran kan det tolkas som att du gett ditt medgivande. Hur många inbetalningar det krävs för att det ska anses som ett godkännande finns det få domar som klargör.

Läs ocksåHyresgäster i limbo när skiljemans avgörande tolkas olikaHyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark informerar hyresgäster hos Victoriahem i Borås om den pågående tvisten kring tolkningen av skiljemannens beslut.

Vår uppfattning är att det åtminstone krävs några hyror för att det ska anses att som att man samtycker. Ju mindre information värden gett, desto längre tid ska krävas för ett godkännande, anser P-G Nyström.

Till hyresgäster som fått en ny hyra direktaviserad har han två tips:

– Betala den gamla hyran och kontakta Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

I veckan träffades Hyresgästföreningens jurister och förhandlare från hela Sverige för att diskutera problemet. Föreningen kommer nu att ta fram en information som ska gå ut hyresgäster som fått hyran direktaviserad. 

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.