Flyktingbostäder avgörs i domstol
4 000 lägenheter fram till 2018, tusen redan i år, så har den ursprungliga planen sett ut för de omdebatterade paviljonghusen för nyanlända som ska placeras på olika platser runt om i Stockholm.
Men det har rått en viss oklarhet i hur tilldelningen av projekten ska se ut. Ursprungligen övervägdes 13 anbud som sållades ner till sex med ambitionen att till slut bli fem. När Stockholmshem, som ansvarar för projektet, utvärderat samtliga kvarstår nu fyra: Dipart Entreprenad AB, Erlandsson Bygg i Stockholm AB, Nordiska Ekohus AB och Unibep S.A.
Skillingarydsbaserade Zenergy föll bort vid en andra prövning då Stockholmshem bedömde att deras anbud var ofullständigt och 3BD Development AB ansågs inte uppfylla kraven på finansiell förmåga och stabil ekonomisk ställning.
Olle Magnusson, vd på Zenergy, är besviken över handläggningen. Efter den första utvärderingen fanns företaget med som leverantör i samtliga av de totalt 31 olika ramavtalsområdena (som är ett slags sätt att definiera olika modulkombinationer). Nu har Zenergy blivit borttagna på grund av något Olle Magnusson betraktar som en bagatell.
– Vi är förvånade över att Stockholmshem inte ens besökte oss på Nordbyggmässan nyligen. Så vitt vi vet har ingen av de som har tilldelats egen fabrik. Vi tillverkar hela bostadsmodulen själva i Skillingaryd, säger Olle Magnusson som tycker att upphandlingsunderlaget varit otydligt.
Så länge processen pågår i domstol kommer inga avtal tecknas med någon. Men hur lång tid ärendet kan ta och därmed stoppa paviljonghusen är svårt att bedöma. En av Stockholmshems utredare tror att det kan handla om tre månader baserat på tidigare erfarenheter.
Det skulle innebära en försening av de första paviljonghusen och Stockholmshem kan behöva hitta andra lösningar. Skulle processen dra ut för länge på tiden kan det bli fråga om enskilda, specifika upphandlingar.
Enligt den nya lag som kom 1 mars i år ska Stockholm ta emot cirka 2800 flyktingar. Fredrik Jurdell, vd på SHIS (Stiftelsen hotellhem i Stockholm), och den som samordnar projektet, har gott hopp om att det kan börja byggas. Rent planeringsmässigt rullar ärendet vidare.
– Den första bygglovsansökan går in den här veckan. Det handlar om 350-400 lägenheter i Örby, Beckomberga och Sätra, säger Fredrik Jurdell. Det är ett antal som kommer att ge utrymme för cirka 800 nyanlända. I Sätra planeras det för endast 30-40 lägenheter där bara ensamkommande barn ska bo.