Annons

Värdens anklagelse: Bott utomlands och hyrt ut utan tillstånd i tolv år

Stockholm Den 70-åriga mannen lämnade Sverige redan 2012 och har sedan dess hyrt ut i andra hand utan tillstånd, menar hyresvärden. Enligt rätten går det inte att bevisa att mannen bott utomlands så länge. Men han förlorar ändå sitt kontrakt.
Foto: Pixabay/Hyresnämnden
Den 70-åriga mannen hävdade i rätten att barnfamiljen varit inneboende hos honom. Men hyresvärden är övertygad om att mannen hyrt ut lägenheten utan tillstånd i tolv år.

Mannen i 70-årsåldern har haft hyreskontraktet på en trerummaren i södra Stockholm i nästan 25 år. Redan 2009 ansökte han hos sin hyresvärd Stockholmshem om att få hyra ut lägenheten i andra hand, något han inte fick tillstånd till.

2012 folkbokförde sig ett par i lägenheten. Samtidigt fortsatte den 70-åriga mannen att också vara skriven där.

Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Hyresvärden menar nu att mannen lämnade Sverige redan 2012, och har bott utomlands sedan dess.

Stockholmshem menade att det var uteslutet att 70-åringen bott på soffan tillsammans med barnfamiljen i över tio års tid.

Ingen egen säng

Som bevisning har värden lagt fram att mannen inte haft någon inkomst i Sverige mellan 2012-2018. Därefter har inkomsten bestått av pension.

När hyresvärden i januari 2023 besökte lägenheten hittade de bara sängar som tillhörde paret och deras två barn. Den 70-åriga mannen hade ingen egen säng. Något värden såg som ett bevis på att mannen inte bodde där.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

Det är även paret som gjort felanmälningar och betalat hyra direkt till hyresvärden under de senaste åren, enligt Stockholmshem.

Annons

”Det är inte möjligt att ha en barnfamilj (fyra personer) som inneboende i en lägenhet om tre rum och kök,” skriver Stockholmshem till hyresnämnden.

Bostadsbolaget skickade under våren 2023 ett rekommenderat kontaktbrev för att försöka få tag på den 70-åriga mannen. Det brevet hämtades dock inte ut. Istället hörde mannens dotter av sig i mars 2023 och berättade att mannen varit utomlands länge och att det var oklart när han skulle komma tillbaka till Sverige.

Läs ocksåKan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltningLars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund

Sjukdom och problem med pass

Den 70-åriga mannen hävdar dock att han bott i Sverige, och främst varit utomlands kortare perioder på semester. Han har sovit i vardagsrummet, och familjen har sovit i lägenhetens sängar. Han har inte haft någon inkomst eftersom han inte kunnat jobba på grund av problem med hälsan, utan har istället levt på sparade pengar.

Att det är paret som har gjort felanmälningar är helt enkelt för att de pratar bättre svenska, uppger mannen vidare. Han har även gett kontanter till paret, och låtit dem betala in hyran till bostadsbolaget, hävdar han.

Mannen medger dock att han inte varit i Sverige utan utomlands mellan augusti 2021 och maj 2023. Han hade för avsikt att komma tillbaka, men insjuknade i corona och hade bland annat praktiska problem med sitt pass, uppgav han i hyresnämnden.

Annons
Hyresnämnden i Stockholm prövade fallet kring om den 70-åriga mannen skulle få ha kvar sitt lägenhetskontrakt.

Bevis räcker inte

Att paret varit folkbokförda på adressen sedan 2012, och att mannen inte haft inkomst i Sverige under flera år räcker dock inte som bevis för att mannen hyrt ut utan tillstånd hela perioden, enligt hyresnämnden.

Men samtidigt har mannen alltså själv bekräftat att han inte var i Sverige under ungefär ett år och nio månader. Att paret under den tiden bott i lägenheten själva gör att de ses som andrahandshyresgäster.

Eftersom mannen inte haft något tillstånd att hyra ut lägenheten förlorar han nu sitt kontrakt, beslutade hyresnämnden tidigare. Nu avslår hovrätten mannens överklagande, och det beslutet ligger fast.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om andra fall som rör hyresgästers längre vistelser utomlands. Hyresgästen Maria Krook fick förra året sitt kontakt uppsagt eftersom hon bodde delar av året i Turkiet av hälsoskäl, och samtidigt hade en inneboende. Otillåten andrahandsuthyrning, enligt bolaget. Det slutade med att Maria Krook får bo kvar, men att hon inte får ha en inneboende samtidigt som hon var bortrest.

Fakta: Var går gränsen för otillåten andrahandsuthyrning?
  • Enligt hyreslagens 39 § får hyresgästen inte hyra ut eller upplåta lägenheten i andra hand till någon annan för ”självständigt brukande” utan tillstånd från hyresvärden. Om hyresvärden nekar till uthyrning kan man ibland också få tillåtelse av hyresnämnden.
  • Det står också att ”Om det är fråga om en bostadslägenhet som hyresgästen inte använder som bostad i beaktansvärd utsträckning, ska en upplåtelse av lägenheten eller en del av den alltid anses vara för självständigt brukande”.
  • En kommun som hyr en lägenhet och sen hyr ut den i andra hand ska meddela hyresvärden det, men behöver inte be om tillstånd.
Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.