Annons

Flyttade till London – krävde att syskonbarnen skulle få överta lägenheten

Göteborg Hyresgästen hade flyttat från Sverige. När hyresvärden ville säga upp henne argumenterade hon med flera missuppfattningar om vilka regler som gäller. Hem & Hyra reder ut begreppen.
Foto: Vaughan Leiberum/AnnaKarin Löwendahl

Kvinnan registrerades som utvandrad till Storbritannien 2020 och har inte haft någon inkomst i Sverige sedan dess. Men hon har fortsatt stå på hyreskontraktet för en lägenhet på två rum och kokvrå i Frölunda, Göteborg.

I år gick hyresvärden, kommunala Poseidon, till hyresnämnden för att få kvinnan uppsagd.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det var uppenbart att hyresgästen inte hade behov av lägenheten, ansåg Poseidon.

Misstänkt olovlig uthyrning

Flera andra personer har varit folkbokförda i tvåan ända sedan 2015 och det är också andra personer än kvinnan som betalat hyran.

Allt detta pekar på olovlig andrahandsuthyrning, vilket också är ett skäl till att säga upp kontraktet, menar Poseidon.

Läs ocksåHyresgäst ringde hyresvärden 50 gånger om dagen – vräksDetaljbild, person med grått hår syns bakifrån inzoomat på örat och en hand som håller en mobiltelefon mot örat. En hyresgäst i Hudiksvall har ringt sin hyresvärd så mycket att det blivit ett arbetsmiljöproblem.

Så långt är ärendet ett av många liknande som hamnar hos hyresnämnderna.

Det ovanliga i sammanhanget infann sig när kvinnan skrev ett svar till nämnden.

Felaktiga påståenden

Kvinnan hade anlitat en advokat i London och hänvisar till flera olika påstådda lagar och regler. Problemet är att de inte stämmer.

Här är några av de felaktiga argumenten:

Annons

* Det finns ingen klausul i kvinnans hyresavtal om att hon måste bo i lägenheten.

Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige:

Läs ocksåKommunen tog bort Catharinas rättigheter bakom hennes rygg – nu tvingas hon flytta

– Att man inte bor i lägenheten är en grund för uppsägning, det regleras i hyreslagen och behöver inte skrivas separat i hyresavtalet. Det finns många förpliktelser för både hyresgästen och hyresvärden i lagen, man kan inte förvänta sig att de ska skrivas ut i varje enskilt hyreskontrakt.

Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Ellinor Rapp.

– Det kan ju i och för sig vara så att man har behov av en komplementbostad, för att man till exempel bor på en ort och arbetar på en annan ort. Men i så fall är det tvärtom med bevisbördan. Det är hyresgästen som behöver visa att behovet finns av en komplementbostad, och att hyresgästen också använder den som en sådan.

* Kvinnans syster och systerdotter har bott i lägenheten sedan 2015. Har man bott mer ån 10 år i en fastighet har man rätt till permanent boende där enligt svensk lag, hävdar kvinnan.

– Det här förstår jag inte. Det måste vara en hopblandning med någon annan lag, till exempel om bygglov, eller med någon brittisk lag. Huvudregeln i Sverige är tvärtom. Den som är förstahandshyresgäst har besittningsskydd från dag ett. Men den som är inneboende får aldrig besittningsskydd. (Rätt att bo kvar / Hem & Hyras anmärkning)

– Hyr man i andra hand får man visserligen besittningsskydd efter två år, men bara gentemot förstahandshyresgästen, inte gentemot fastighetsägaren. Det här är en vanlig missuppfattning. Om förstahandskontraktet sägs upp så kan du inte hävda att du har rätt att bo kvar, bara för att du hyrt i andra hand en längre tid.

* Det står inte i kvinnans hyresavtal att hon inte får hyra ut i andra hand.

– Det här är samma sak som i den första frågan. Det regleras i hyreslagen. Du har inte rätt att hyra ut i andra hand utan att fråga hyresvärden om lov först. Hyr du ut utan tillåtelse så är det grund för förverkande av ditt hyresavtal.

Annons

* Hyresbetalningarna har gjorts av familjemedlemmar till kvinnan. Ingen utomstående person har varit inblandad.

– Vem som betalar hyran är en privat uppgörelse, din mamma kanske betalar den. Det är inte grund för uppsägning. Men i det här fallet är det fastighetsägarens sätt att bevisa, tillsammans med andra indicier, att kvinnan inte själv har bott i lägenheten.

* De som bott i lägenheten är kvinnans syskon och syskonbarn.

– Det spelar ingen roll att de är nära släkt. Det där är också en vanlig missuppfattning. Människor tror att de kan lämna sin lägenhet under en längre period och låta släkt, familj eller vänner bo där. Men även om det är dina barn eller brorsbarn som bor där så räknas det som olovlig andrahandsuthyrning om du inte bor där själv. Då kan du bli uppsagd, säger Ellinor Rapp.

Hur gick det då i hyresnämnden i Göteborg? Jo, nämnden gick helt på hyresvärdens sida. Kvinnan sägs upp från tvåan i Frölunda. Beslutet har vunnit laga kraft.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om uthyrning i andra hand

Läs också Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt Sönerna slogs med kniv – mamman mister lägenheten Olovlig andrahandsuthyrning: Konstnär åker ut från Södermalmslägenhet rekordsnabbt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.