Annons

Här är allt du behöver veta om uthyrning i andra hand

Tips & Råd Vilka är de godkända skälen för andrahandsuthyrning, hur hög hyra får man ta ut – och vad gäller egentligen med uppsägningstid? Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg reder ut.

Glöm inte att följa Fråga hyresjuristen på Youtube! Följ den här länken och tryck på ”Prenumerera”, så får du en påminnelse när en nytt avsnitt släpps.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Annons
Fakta: Tips och regler för andrahandsuthyrning

 • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd.
 • Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
 • För att få lov att hyra ut sin lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Ett sådant kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
 • Du behöver ha godkännande även om du lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den.
 • Skriv ned vad som finns i lägenheten, ta bilder. Om något går sönder måste du driva frågan i tingsrätten.
 • Skriv ett löpande kontrakt om du är osäker på hur länge du vill hyra ut. Då kan du säga upp hyresgästen med tre månaders varsel.
 • Betala hyran själv och ta in pengarna av andrahandshyresgästen.
 • Be fastighetsägaren att kontakta dig om det förekommer störningar från andrahandshyresgästen.
 • Vill man hyra ut sin bostadsrätt är reglerna mer generösa – då godtas de flesta skäl förutom enbart ekonomisk vinning. Ett sådant är uthyrning till närstående.
 • Vill man hyra ut sin bostadsrätt krävs godkännande från styrelsen i bostadsrättsföreningen, eller tillstånd från hyresnämnden.
 • Att hyra en bostadsrätt i andra hand är betydligt mer osäkert än att hyra en hyresrätt. Du saknar besittningsskydd och har heller inte rätt till återbetalning av överhyra.
 • Vid uthyrning av hyresrätt får andrahandshyran inte överstiga den ordinarie hyran plus 10 till 15 procents påslag om bostaden är möblerad.
 • Vid uthyrning av bostadsrätt tar man hänsyn till bostadens värde när andrahandshyran sätts, vilket i regel ger mycket högre hyra. Det finns mycket få fall där hyresnämnden beslutat om för hög andrahandshyra av bostadsrätt.
 • Om du hyr ut din hyresrätt utan lov och tar ut för hög hyra kan du dömas till böter eller fängelse i högst två år.
 • Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.
Fakta: Frågor och svar om andrahandsuthyrning

Jag hyr en lägenhet i andra hand och vill ha inneboende. Är det okej? I kontraktet står inget om det och hur mycket är jag skyldig att berätta?

Ja, du kan ha en inneboende och behöver inte tala om det för förstahandshyresgästen. Men jag kan tycka att det hör till god ton att tala om det och kanske även fråga om förstahandshyresgästen har något emot det.

Jag vill hyra ut ett rum i min lägenhet. Hyresgästen får egen toalett och tillgång till kök och dusch. Hur mycket kan man ta i hyra? Hur mycket får man hyra ut för per år utan att betala skatt?

En förstahandshyresgäst har inte rätt att ta ut mer än bruksvärdeshyra, när man hyr ut till en inneboende. Det innebär att du får ta ut den hyra du själv betalar för motsvarande del av lägenheten som den inneboende nyttjar för egen del och en del av det som den inneboende nyttjar tillsammans med dig.

Jag undrar om jag som hyresgäst har laglig rätt att hyra ut ett rum i min ­lägenhet genom Airbnb?

Du får ha inneboende, det vill säga hyra ut ett rum i lägenheten, samtidigt som du själv bor i den. Du behöver inte begära tillstånd, men det får inte innebära problem för hyresvärden. Att du hittar den inneboende via Airbnb ­spelar egentligen ingen roll. Däremot kan hyres­värden invända att det blir problem om du hyr ut många gånger och till olika ­personer, likaså om uthyrningen blir så omfattande att den kan liknas vid affärsmässig verksamhet.

Jag bor i andra hand och har hört att kontraktet kan skrivas över till mig efter ett antal år. Stämmer det?

Nej! Värden kan förstås gå med på att du får skriva kontrakt på lägenheten, om förstahandshyresgästen säger upp hyresavtalet. Men då får du ju kontraktet precis som om du ansökt om en lägenhet hos den fastighetsägaren, eller stått i bostadskö där.

Jag funderar på att hyra ut ett rum. Vad ska jag tänka på? Hur hög ska hyran vara? Måste jag ha ett okej från värden?

Om du själv bor där är det fråga om inneboende. Då behövs inte värdens tillstånd. Du bör skriva ett avtal med hyresgästen om allt som ni kommer överens om och vad som omfattas. Hyran beräknar du efter den hyra du själv betalar och rummets storlek i förhållande till hela lägenheten. Du får också göra ett visst påslag om den inneboende har del i kök, badrum med mera. Är rummet möblerat får det vara högst 10-15 procent av hyran.

Läs också Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Undvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktet Ska du flytta hemifrån? Tänk på det här Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket Hyra villa av privat­person – det här gäller

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.