Annons

”Folkrörelsen behöver agitatorer”

Stockholm I en serie seminarier vill åtta Hyresgästföreningar utveckla folkrörelsen. Först ut var Daniel Suhonen, som talade utifrån sin bok om Håkan Juholts avgång.
Foto: Cecilia Landmark
Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan Katalys, engagerande talare på ett seminarium om folkrörelsens förnyelse.

Ett sextiotal förtroendevalda från hela regionen hittade till Tumba Folkets hus i tisdags, där ordföranden i Hyresgästföreningen Botkyrka-Salem, Simon Safari, tog emot.

– Vi vill samla alla goda krafter och diskutera hur vi ska gör vår folkrörelse bättre, sa han när han hälsade välkommen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan tog dagens föreläsare Daniel Suhonen över scenen. Han som skrev Partiledaren som klev in i kylan om Håkan Juholts fall i höstas och är chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, började själv som aktiv i Hyresgästföreningen.

– När jag avtackades i 25-årsåldern hade jag gjort allt, förhandlat, varit på kongress och ordnat korvgrillning. Nu är jag bara medlem, så jag vet inget om Hyresgästföreningen eller vem jag trampar på tårna, sa han och talade sedan om folkrörelsens utveckling i Sverige.

– Folkrörelser byggdes underifrån, för att få rösträtt, bildning, bättre kost, hälsosamma bostäder. Folk dog av dåliga bostäder, folk dog av dåliga arbetsförhållanden. Alla folkrörelser har hundra år på nacken. Sedan dess har vi nästan sett en revolution, folk har fått det så mycket bättre, sa Daniel Suhonen och fortsatte.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Hyresgästföreningen är en stark rörelse. Men det är skört om man avvecklar bruksvärdet, hyresrätten, förhandlingsrätten. Det hänger på att man är beredd på att slåss för sin idé. Den dag man glömmer det kan de hyresvärdar som inte vill sitta kvar vid förhandlingsbordet bara knäppa med fingrarna så är det borta.

Som hyresgäst hos Stockholmshem i Skärholmen ser han försämringarna. Det är skräpigt, skottas inte och om det är sandat är det grus från förra året som ligger kvar.

Annons

– Jag ser enorma sociala behov. Per Anders Fogelströms Stockholm återuppstår ju, det är fruktansvärt, situationen liknar den på 30-talet med tiggare på gatorna. Det finns så mycket att vara förbannad över som folkrörelserna borde prata om. Det behövs agitatorer, alltså människor som kan tala för förändring. Men med tanke på hur många förtroendevalda och anställda jag träffar ser jag inte det. Däremot proppmätta ombudsmän som har det varmt och gott.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Under arbetet med boken om Julholt fick han också syn på en tjänstemannakultur som ställt sig över medlemsdemokratin.

– Om medlemmarna väljer fel ordförande kan de avsätta honom, genom att läcka till media. Det finns fullt av folk på kanslierna som kan media. Det kan användas som svartkonst, är man duktig på krishantering kan man också skapa kriser, det är bara att köra processen baklänges. De är anställda av de valda, men anser sig stå över de valda.

Det andra han såg var en oförmåga att fatta beslut. I stället hittade man samförstånd och konsensus.

– Man vågar inte ta debatter. Det är inte ideologin som är omodern utan det omoderna är en höjd konfliktnivå.

– Lysande! Det är viktigt att tänka på i beslutande församlingar att våga votera. Vi voterar jättemycket. Vi ska ha olika åsikter och rätt att yttra oss, det är fruktbart, sa Inga Allard, ordförande i förhandlingsdelegationen för hyresgäster i Stockholmshem, när det var dags för frågestund.

– Vi håller på att skriva bort folkrörelsen. Vi har blivit som galna i att titta i stadgarna, men stadgarna organisationens ryggrad och den känner man bara av om man har ont i ryggen, sa Janåke Skoog från Hyresgästföreningen Syd-Ost.

Annons

– I Solna har vi blivit nekade att skicka information till medlemmarna, det stoppades. Vi beslutade att kräva sänkta hyror, men har fått veta att vi inte äger frågan. Så ser ett tjänstemannavälde ut i praktiken, sa P-O Brogren, ordförande i Hyresgästföreningen Solna.

– Jag har ägnat ett och ett halvt år på kontoret och kan konstatera att tjänstemännen gör det de får i uppgift av chefen, som i sin tur får uppdrag av regionchefen som styrs av förbundschefen, sa Greger Björkegren, som suspenderas från uppdraget som regionordförande i höstas.

– Det är jättekonstigt att styrelsen inte får bestämma. Men så klart bra om man tillhör det vinnande laget. Jag får två känslor, både att lämna Hyresgästföreningen och att engagera mig, sa Daniel Suhonen.

– Jag lyckades inte värva dig förra gången, sa kvällens moderator Terje Gunnarson.

– Nej, jag hade beslutsmakten där, svarade Daniel Suhonen.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.