Fönstret rasade in över Björn-Arne – är rasande över värdens agerande
I början av mars tidigare i år flyttade Björn-Arne Bonta från Malå till Sävar för att komma närmare barn och barnbarn.
Det nya livet i det nya hemmet, en källarlägenhet, fick en dramatisk start.
Fyra veckor efter att han flyttat in låg han på soffan och tittade på tv, när fönstret ovanför honom krossades av ett snöras från taket.
– Det blev en storjävla smäll och jag fick glassplitter över mig. Jag blev förskräckt, säger han.
Blev du skadad?
– Nej, jag hade tur, men några dagar senare fick jag åka till vårdcentralen för att ta ut glassplitter ur foten.
Direkt efter att fönstret rasat in gjorde Björn-Arne en felanmälan om händelsen. Via Trumbäckens hemsida får han information om att han ska ringa HSB, som skickar ett externt bolag för att sätta upp en temporär träskiva vid fönstret.
Nya fönstret sattes in efter fyra veckor
Därefter får han själv, tillsammans med sin son, städa upp allt glassplitter som ligger i lägenheten. Han förväntar sig att Trumbäcken ska ringa, för att fråga hur han mår och ge honom information om vad som nu ska hända, men något samtal eller någon annan kontakt kommer aldrig.
Två veckor efter händelsen får han kontakt med HSB, som nu säger att det är Riksbyggen som ansvarar för fastighetsskötseln.
Ett par dagar senare får Björn-Arnes syster kontakt med Trumbäckens vd som säger att åtgärder har vidtagits för att sätta in ett nytt fönster.
Därefter ringer en person från Riksbyggen till Björn-Arne och berättar att fönstret är på väg, men att det kommer dröja ytterligare ett par veckor.
Den 23 april, nästan fyra veckor efter att olyckan med fönstret inträffade, fick Björn-Arne ett nytt fönster. Han är besviken över hur Trumbäcken hanterade saken och att de inte ens brydde sig att ta bort den kvarvarande snön på taket.
– De ringde mig inte ens. De gjorde inte ett skit. De har helt ignorerat mig.
Hur har du påverkats av det här?
– Negativt. Jag känner ingen lust till att bo här. Hade jag hittat en annan lägenhet skulle jag ha flyttat.
Kräver ersättning och hyresreducering
Under sommaren gjorde Björn-Arne en anmälan till hyresnämnden, där han bland annat krävde att Trumbäcken skulle sätta upp snörasskydd, för att förhindra att något nytt fönster skulle gå sönder, antingen hos honom eller hos en granne.
Han krävde också att Trumbäcken skulle byta lås på hans dörr. När Björn-Arne flyttade in fick han endast en nyckel, men blev lovad nytt lås och nya nycklar. Var övriga nycklar var visste inte hyresvärden, och Björn-Arne oroade sig för att någon tidigare hyresgäst kunde ha tillgång till lägenheten.
Kort innan ärendet skulle tas upp av hyresnämnden tog det fart utanför hans lägenhet. Björn-Arne fick nytt lås och snörasskydd installerades.
– Då var de här titt som tätt. Trumbäcken till och med ringde och hörde sig för, säger Björn-Arne.
När hyresnämnden tog upp ärendet konstaterade de att Trumbäcken åtgärdat vad Björn-Arne hade krävt.
Men Björn-Arne är inte nöjd. Tillsammans med sitt juridiska ombud tillika svåger, Michael Lindblad, överväger han att driva ärendet vidare. Men först ska de kontakta Trumbäckens vd och meddela sina krav.
– Vi har sammanställt de konkreta kostnader Björn-Arne har haft till följd av det här, runt 3 000 kronor. Sedan föreslår vi två månaders avdrag på hyran. Det här kommer vi att skicka direkt till honom, men vi överväger att driva det här civilrättsligt om vi inte får gehör för dessa krav, säger Michael Lindblad.
”Jag kan inte annat än beklaga”
Trumbäckens vd, Samuel Bernberg, tycker inte att de har ignorerat Björn-Arne, men säger att han beklagar det som skett.
– Nu ska inte det här behöva hända igen och det är viktigt för oss. Yrkandet i hyresnämnden var också att vi skulle sätta upp snörasskydd och det har vi nu gjort.
Samuel Bernberg tycker att det är tråkigt att höra att Björn-Arne känt sig ignorerad, men säger att de i regel låter sina anlitade underentreprenörer sköta dialogen med hyresgästerna.
– Men om någon hör av sig och säger att de vill prata med en representant för hyresvärden, då kontaktar vi den.
Du kan inte känna att ni som hyresvärd ska ringa en hyresgäst när något sådant här har skett?
– Nej, det vanliga är att sådana här ärenden hanteras av de representanter vi har på plats. Men om det kommer ett konkret önskemål om att prata med hyresvärden, då gör vi det.
Björn-Arne gick även med en nyckel och det tog flera månader innan ni bytte lås. Vad säger du om det?
– Jag kan inte annat än beklaga att det tog så lång tid. Sedan har dialogen med hyresgästen försvårats av att de ringt runt och inte använt de kommunikationskanaler som vi hänvisar till i trapphus och på vår hemsida.
Samuel Bernberg vill inte säga något om de nya kraven på ersättning och hyresreducering som Björn-Arne Bonta och Michael Lindblad nu kommer lyfta fram.
– Jag får ta ställning till ett sådant yrkande när det framförs, säger han.