Annons

För mycket pengar i föreningens kassakista

Nyheter ​Förra året gick Hyresgästföreningens verksamhet back med 14 miljoner kronor. ­– Jättebra, vi måste använda pengarna, säger ekonomichef Urban Ehrenborg.
Den stora kampanjen för att påverka utredningen om allmännyttan och fler anställda gjorde att Hyresgästföreningens kostnader ökade med 33 miljoner kronor i fjol, jämfört med 2006.
Verksamhetsresultaten hamnade därför på minus 14 miljoner. Men det är inget som bekymrar ekonomichefen, tvärt om.
– Vi har haft mycket mer pengar än vi ska ha. Det egna kapitalet måste minska ännu mer, säger Urban Ehrenborg.
Beslut om detta fattades 2006, då Hyresgästföreningen lade en ny, ekonomisk strategi. Tidigare budgeterade man för nollresultat för varje år, och när inte allt man planerade hanns med, blev det i stället plus. Till slut hade man över 600 miljoner kronor i eget kapital.
 
Men Hyresgästföreningen ska ju inte vara någon vinstdrivande verksamhet. Därför lade man fast målet att minska kapitalet genom att använda mer av pengarna till verksamheten.
– Vi har kunnat satsa på kampanjen, fler jurister, verksamhetsutvecklare och journalister, till exempel. Det är ju en ideell förening och vi ska använda medlemsavgifterna till dagens medlemmar, säger Urban Ehrenborg.
Kan man inte sänka medlemsavgiften i stället?
– Det skulle bara bli någon kronas sänkning, eftersom det är så många medlemmar, så det kan vara bättre att satsa på verksamheten i stället. Däremot har inte medlemsavgiften behövs höjas med inflationen.
 
Förutom medlemsavgifter på nästan 460 miljoner kronor, får Hyresgästföreningen stora intäkter från hyresvärdarna i form av hyressättningsavgifter, boinflytande- och fritidsmedel. De pengarna går helt till de verksamheter de är tänkta för, intygar Urban Ehrenborg.
Även efter fjolårets förlust hade Hyresgästföreningen tillgångar för 629 miljoner kronor, vilket är 147 miljoner kronor mer än målet.
– Men 2007 blev ändå ett trendbrott och på sikt kommer vi att få en balanserad ekonomi, säger Urban Ehrenborg.
Samtidigt pågår ständigt rationaliseringar, samordning och besparingar där det går. Till exempel är kostnaden för Hem & Hyra 15 kronor lägre per medlem och år än kostnaden för Vår Bostad var.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.