Annons

Förbos hyror avgörs i Stockholm

Härryda Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Förbo har brakat samman. Nu är det istället Hyresmarknadskommittén som får besluta om hyrorna.

Inför årets förhandlingar ville Förbo, som ägs gemensamt av Mölndal, Härryda, Lerum och Kungälvs kommun, höja hyran med 2,3 procent.

Hyresgästföreningen menade å sin sida att bolaget skulle ”visa återhållsamhet” i sina krav. Den mycket låga räntan och obefintliga inflationen borde leda till små hyreshöjningar, menade man.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Trots 14 träffar mellan bolaget och Hyresgästföreningen, och inkopplad medlare, står det nu klart att parterna inte är överens.

– Medlaren lämnade ett bud som vi var villiga att anta. Men Hyresgästföreningen accepterade inte det, säger Sara Rudmark, ekonomichef på Förbo.

Därmed är det den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm som kommer att bestämma hyresnivån för Förbos runt 5 500 hyresgäster.

Annons
Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

– Så nu blir det ett bud som vi får acceptera båda två, fortsätter Sara Rudmark.

Göran Moberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, beklagar å sin sida att man inte nått en uppgörelse med Förbo; ett bolag han kallar ”ett av regionens ekonomiskt starkaste bolag”.

– Men de vill inte prata om sin goda ekonomi. Istället är det lite mer attityden ”varför ska vi straffas för att vi är ett välskött bolag?”, säger han.

Läs ocksåNya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm

I december stod det också klart att Förbo ansåg att ett par av deras fastigheter hade för låg hyra jämfört med andra liknande objekt. Det var tal om möjliga hyreshöjningar på 10-20 procent för vissa lägenheter. Men den frågan skjuts nu på framtiden.

Annons

– Det kommer inte bli någon extra hyreshöjning i de sex fastigheterna i dagsläget. Utan det blir den hyreshöjning som Hyresmarkandskommittén bestämmer, säger Sara Rudmark.

LÄS MER:

Hem & Hyra listar löpande färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland. Du hittar listan här.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Vill höja med 10,8 procent – nya västsvenska hyreskravet berör tusentals hushåll Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.