HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förbos hyror avgörs i Stockholm

Härryda Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Förbo har brakat samman. Nu är det istället Hyresmarknadskommittén som får besluta om hyrorna.

Inför årets förhandlingar ville Förbo, som ägs gemensamt av Mölndal, Härryda, Lerum och Kungälvs kommun, höja hyran med 2,3 procent.

Hyresgästföreningen menade å sin sida att bolaget skulle ”visa återhållsamhet” i sina krav. Den mycket låga räntan och obefintliga inflationen borde leda till små hyreshöjningar, menade man.

Läs ocksåGaragestriden har fått hyresgästerna att gå samman

Trots 14 träffar mellan bolaget och Hyresgästföreningen, och inkopplad medlare, står det nu klart att parterna inte är överens.

– Medlaren lämnade ett bud som vi var villiga att anta. Men Hyresgästföreningen accepterade inte det, säger Sara Rudmark, ekonomichef på Förbo.

Därmed är det den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm som kommer att bestämma hyresnivån för Förbos runt 5 500 hyresgäster.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

– Så nu blir det ett bud som vi får acceptera båda två, fortsätter Sara Rudmark.

Göran Moberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, beklagar å sin sida att man inte nått en uppgörelse med Förbo; ett bolag han kallar ”ett av regionens ekonomiskt starkaste bolag”.

– Men de vill inte prata om sin goda ekonomi. Istället är det lite mer attityden ”varför ska vi straffas för att vi är ett välskött bolag?”, säger han.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

I december stod det också klart att Förbo ansåg att ett par av deras fastigheter hade för låg hyra jämfört med andra liknande objekt. Det var tal om möjliga hyreshöjningar på 10-20 procent för vissa lägenheter. Men den frågan skjuts nu på framtiden.

– Det kommer inte bli någon extra hyreshöjning i de sex fastigheterna i dagsläget. Utan det blir den hyreshöjning som Hyresmarkandskommittén bestämmer, säger Sara Rudmark.

LÄS MER:

Hem & Hyra listar löpande färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland. Du hittar listan här.

Läs också Kallduschen: Vattnet stängs av i en månad – fick veta två veckor i förväg Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.