Föreningen kräver lagändring vid ombyggnationer

Nyheter Hyresgästföreningen ska agera för mer inflytande vid ombyggnader. Och man kommer att fortsätta att kräva en lagändring.

Vid sidan av ökat bostadsbyggande är ombyggnader den kanske viktigaste frågan för Hyresgästföreningen. En del av rekordårens bostäder har redan renoverats – inte sällan med kraftiga hyreshöjningar som följd. Men de flesta väntar på att få nya stammar, badrum, kök, fönster och andra kostsamma åtgärder som hus som blivit 50-plus kräver. 

Hyresgästernas inflytande vid dessa ombyggnationer är i många fall begränsade. Därför vill Hyresgästföreningen att fler värdar ska hålla samråd. En del fastighetsägare, främst allmännyttiga, har det redan i dag, men föreningen vill att fler värdar tar den modellen till sig.
Förutom att tydligt informera vill Hyresgästföreningen att fastighetsägarna tar fram flera olika nivåer på renoveringen, som ger olika hög hyreshöjning, så att alla ska ha råd att bo kvar. Som ett gott exempel nämner Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, Järvalyftet i norra Stockholm. Efter en olycklig start med en del hårda ord gjordes ett omtag. Bland annat får hyresgästerna numera välja mellan olika standarder i lägenheterna.

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

– Vår erfarenhet är att samråd gör att renoveringen också blir smidigare, säger Susanna Skogsberg, som lett arbetet med den nationella strategi för hyresgästinflytande vid ombyggnad, som nyligen klubbats av förbundsstyrelsen.

Om värden inte vill ha samråd ska föreningen uppmana hyresgästerna att avvakta med att ge sitt godkännande och företräda alla hyresgäster som vill i hyresnämnden.

En sådan process slutar dock i 99 procent av fallen med att värden får göra de renoveringar som han eller hon vill – även om det tar lite längre tid. Parallellt med att kämpa för förbättringar inom gällande lagstiftning vill därför Hyresgästföreningen även verka för en lagändring. Föreningen har genom åren uppvaktat olika regeringar, senast 2012, om att få till ett utökat lagligt inflytande.

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

– Dagens inflytande är en chimär. Vi vill att hyresgästerna ska få ett riktigt inflytande, därför krävs en lagändring, säger Susanna Skogsberg.

Läs också Hyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyran Droppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus" Kritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas internt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.