Annons

Föreningen och Akelius sluter fred

Nyheter Hyresgästföreningen och Akelius sätter sig vid förhandlingsbordet igen. – Det känns väldigt bra, säger Barbro Engman, Hyresgästföreningen.

Det har varit många hårda ord mellan Hyresgästföreningen och Akelius, en av landets största hyresvärdar med fastigheter från Haparanda i norr till Trelleborg i söder.

Främst har diskussionerna handlat om hyressättningen efter renoveringar. Det har lett till strandade förhandlingar, stämningar och krav på skadestånd.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Nu har parterna bestämt sig för att tvister främst ska lösas vid förhandlingsbordet – inte i hyresnämnden.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman hade tidigare i veckan ett möte med Pål Ahlsen, vd och koncernchef för Akelius. Då kom man överens om att göra ett omtag i förhandlingarna. Nu har beslutet förankrats. 

Annons

Vid lunchtid släpptes ett gemensamt pressmeddelande.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Det känns väldigt bra. Den andra vägen, med konflikter, hade varit fylld med bekymmer och besluten hade dragit ut på tiden, säger Barbro Engman.

Även Akelius är nöjda med att kunna ta ett första steg mot en överenskommelse om både hyresnivåer och de regler för förhandlingsarbetet som ska gälla i framtiden.  

Annons

– Vi ser det både som önskvärt och nödvändigt att vi kan komma ur den besvärliga situation vi befunnit oss i under en alltför lång period säger Pål Ahlsen vd och koncernchef för Akelius Fastigheter.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå
Läs också Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt Ja till varmhyra och sänkt tröskel för unga – här är stämmans beslut i korthet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.